Deel dit artikel
-

Vacaturesites speelbord van de uitzendbureaus en techgiganten

Actief werkzoekenden wijken niet van hun gewoontes af: zij oriënteren zich al jaren op dezelfde vacaturesites, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. De komst van Google for Jobs op de Nederlandse markt zal vermoedelijk wel impact hebben op de verdere concentratie van de grote spelers op de vacaturemarkt.

Indeed, eigendom van Recruit Holdings Ltd., blijft de meest favoriete vacaturesite onder actief werkzoekenden. De tweede plek gaat naar LinkedIn, onderdeel van Microsoft. De topposities worden dus bezet door grote Amerikaanse organisaties. De derde en vierde plek liggen dichterbij huis: Nationale Vacaturebank van DPG Media en Monsterboard, tegenwoordig onderdeel van Randstad.

Los van deze robuuste top vier is er wel sprake van een aantal interessante verschuivingen in de top 10. Facebook is dit jaar Werk.nl voorbijgegaan en Randstad is ingehaald door Google. Het valt dus op dat de techgiganten terrein behouden én veroveren.

De stijging in populariteit van Google is een opmerkelijke verandering: begin dit jaar werd er veel werd gespeculeerd over de toetreding van Google for Jobs op de Nederlandse markt. De banensite is geintegreerd in de zoekfunctie binnen de zoekresultaten, inclusief partners als Randstad (en haar zusterbedrijven zoals Tempo Team en Yacht), Monsterboard, Intermediair en Nationale Vacaturebank.

De vraagkant wordt verdeeld tussen werkgevers en intermediairs. Onder werkgevers is Werk.nl, vallend onder UWV, de meest ingezette vacaturesite. Deze site heeft dit jaar veel terrein veroverd en is van de zesde naar eerste plaats gestegen. Nationale Vacaturebank staat op de tweede plaats en wordt gevolgd door Jobbird, onderdeel van YoungCapital.

Verder geeft de top 10 de stijgende populariteit van Vacant aan. De site, die deel uitmaakt van Hanze Media Groep, is van de elfde naar de vierde plek gestegen. Glassdoor, die net als Indeed deel uitmaakt van Recruit Holdings Ltd., is sterk gedaald in populariteit.

Foto Pexels

Deel dit bericht

3 Reacties

Astrid Kuyer - DotWise

Bijzonder dat Indeed, met ruim 190.000 vacatures, niet terugkomt bij de werkgevers.

Martijn

Inderdaad Astrid, dat was ook mijn eerste analyse. LinkedIn ontbreekt ook al bij de werkgevers…

Er is dus nog een behoorlijke mismatch tussen de jobboards die werkzoekenden en werkgevers gebruiken!

Barend Biesheuvel

In de analyse van de vraagkant van jobboards zijn LinkedIn, Facebook, Google en Indeed echter niet meegenomen. Hiervoor kan namelijk niet het aantal geplaatste vacatures berekend worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond