Deel dit artikel
-

Valse doorstart

Enkele weken terug onstond er naar aanleiding van mijn column 'Valse Start' een levendige discussie op de Emerce site. Aanleiding tot de discussie was een nieuwe belastingregel voor startende ondernemers. De regel maakt het minder makkelijk om een idee of uitgewerkt businessplan vanuit privé of vanuit een firma in te brengen in een b.v. waarin een externe financier met risicokapitaal participeert (meestal in de vorm van aandelen). Hoe zo'n discussie ontstaat en verloopt is altijd een interessant proces. Zo was er iemand die startende ondernemers aanraadde om dan maar naar het buitenland te vluchten. Anderen droegen mogelijke oplossingen aan (wordt Emerce veel door fiscalisten gelezen?), maar datgene waar de meesten zich druk over maakten was de inconsistentie in het beleid van Economische Zaken en Financiën. EZ bijvoorbeeld stimuleert ict ondernemersschap. Kijkende naar de recente aderlatingen in het Twinning project, is men daarbij niet altijd even succesvol, maar de wil is er en dat is het belangrijkste. De maatregel van Financiën maakt het startende ondernemers juist lastiger. Het is niet zo dat de maatregel ineens alle ondernemersschap in ons land de kop indrukt, maar als startende ondernemer heb je wel wat anders aan je hoofd dan je bezig te houden met dit soort ellende.

Het vervelende is dat er juist in ict, veel meer dan in andere sectoren, gewerkt wordt met constructies waarbij financiering in de vorm van risicokapitaal wordt gezocht. In de marketing roept men wel eens dat tachtig procent van de product-introducties mislukt. In de ict zijn de risico's voor startende ondernemers en hun financiers misschien wel hoger. Willen we in Nederland bijblijven, dan zullen we voldoende ruimte moeten maken voor nieuwe initiatieven. Zeker als maar een klein percentage het uiteindelijk haalt, moeten er dus vele opgestart worden om er straks een paar over te houden. Een stimulerend overheidsbeleid is daarbij noodzakelijk. Nadeel van het belang van acties van de overheid is dat de overheid altijd ietsjes later reageert dan de markt. Als u bekend bent met het fenomeen 'varkenscyclus', weet u ongeveer wat ik bedoel. Het valt te beredeneren dat dit ook dubbel lastig is. De ict-branche ontwikkelt zich internationaal in een zeer hoog tempo en de meeste overheden zijn nu eenmaal niet zo rap.

Maatregels als deze dragen dan al helemaal niet bij aan meer ondernemersschap. Als je het cynisch bekijkt kun je stellen dat het allemaal niets uitmaakt. De vc's durven toch geen geld meer te steken in nieuwe initiatieven. Men doet alsof de sector ten onder gaat. Daar geloof ik niet zo in. Wel geloof ik dat de shake-out vroeger is gekomen dan veel mensen hebben gedacht. En dan komen er ineens meerdere marktpartijen voor vervelende verassingen te staan.

Het huidige startersklimaat is dus niet meer zo aantrekkelijk als een jaartje geleden. Veel jonge talentvolle mensen met goeie ideeën, krijgen hun plannen niet of moeilijk verwezenlijkt, puur door gebrek aan geld. De huidige situatie is daarmee de exacte tegenpool van de situatie die gelukkig achter ons ligt, waarin elke dwaas met een businessplan van twee a4-tjes even kwam melden dat zijn tent tien miljoen euro waard was. Maar ja, om een evenwicht te vinden moet je de extremen blijven opzoeken en deze fase zal dan ook wel weer voorbijgaan.

Goed te zien dat er toch altijd mensen blijven die het risico ook nu durven te nemen, omdat ze overtuigd zijn van de kracht van hun idee en van zichzelf. In zekere zin is het prettig dat de omstandigheden minder rooskleurig zijn. Opportune, 'get rich quick'-dames en -heren zullen minder snel gouden bergen zien glooien aan de horizon.

Hopelijk neemt mede daardoor het vertrouwen in de sector wat meer toe. Soms krijg ik namelijk (met name uit de pers) de indruk dat internet alleen maar bestaat uit zestienjarige wonderkids of onbetrouwbare zakkenvullers en dat stuit me tegen de borst. Ik ben namelijk geen zestien meer.

Job Franken is ceo van Blended Media

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond