Deel dit artikel
-

De vaste telefoon is een aflopende zaak

De daling in het aantal vaste telefoon abonnementen voor consumenten in Nederland heeft zich in het eerste kwartaal van 2020 doorgezet. Dit ondanks het feit dat er meer mensen thuis waren als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper.

Het aantal vaste telefonielijnen daalde in drie maanden tijd met maar liefst 104.000, van 6,6 procent op jaarbasis tot 5,25 miljoen.

Doordat steeds meer mensen alleen nog een mobiele telefoon gebruiken en massaal communicatie-apps omarmen, zal de markt voor vaste telefonie naar verwachting verder krimpen en de komende vijf jaar ongeveer twee miljoen lijnen verliezen.

Daarmee dreigt dus een belangrijke inkomstenbron voor met name kabelaars te verdwijnen. Een reden om nog vast te houden aan een vaste lijn was de mogelijkheid om onbeperkt te bellen naar vaste en mobiele nummers tegen een vast tarief per maand. Inmiddels is dat bijna standaard onderdeel van mobiele abonnementen. Sterker nog: kabelaars hebben verzuimd om hun tarieven naar beneden bij te stellen, waardoor de vaste telefoon duurder is geworden dan de mobiele telefoon.

Kabel- en DSL-operators verliezen ook gestaag abonnees voor vaste telefonie naarmate klanten hun multiplay-abonnementen downgraden. Het driemaandelijkse marktrapport van Telecompaper over de markt voor vaste telefonie laat zien dat alleen glasvezelnetwerken enige groei laten zien, geholpen door uitrol naar nieuwe gebieden.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Frank

De providers verzieken het voor zichzelf. Ziggo: begon met abonnementen waar je 2 cent per minuut kwijt was. Duidelijk een lokkertje, want tegenwoordig kost het 13 cent per minuut, plus een starttarief van hetzelfde bedrag. Wie trapt daar nog in?
En als je niet veel belt, is 11,95 per maand voor onbeperkt bellen ook iets van 11 euro teveel.

Cees SCHOLTEN - ceesenco cv

In Frankrijk is de vaste telefonie afgeschaft en vervangen door VOIP
Nu nog de mobiele telefonie thuis via de wifi te ontvangen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond