Deel dit artikel
-

VBO Makelaar verliest bodemprocedure tegen funda over transparante toegang

VBO Makelaar heeft de bodemprocedure die het eind 2012 heeft aangespannen tegen Funda om een gelijke en transparante toegang tot de woningsite onder non-discriminatoire voorwaarden te verkrijgen verloren.

Misbruik van de machtspositie door Funda is niet bewezen, zegt de rechter. ‘Funda dient primair het belang van NVM-makelaars, niet dat van de consument, haar overige klanten en de woningmarkt,’ houdt VBO Makelaar vol.

VBO Makelaar is een brancheorganisatie voor makelaars, taxateurs en verhuurspecialisten. De organisatie vertegenwoord ruim 1100 leden.

De consument is volgens de makelaar jaren gehinderd in de zoektocht naar de ideale woning. Eerst werden alle NVM-huizen voorgeschoteld, niet het aanbod dat het beste voldeed aan de zoekcriteria. VBO-makelaars zijn belemmerd in hun werk door de achterstelling in ranking en geen volledige toegang tot het productaanbod.

Nog steeds krijgen bezoekers van funda.nl volgens VBO geen contactgegevens van VBO-makelaars bij interesse in een object van een VBO-makelaar, iets dat Funda overigens ten stelligste ontkent. ‘Onze leden moeten ook verplicht hun verkoopdata afgeven, terwijl ze 6,5 keer meer betalen voor een objectplaatsing dan NVM-leden. Dat noem ik geen redelijke voorwaarden,’ zegt Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

VBO Makelaar baseerde haar aanklacht op art. 24 van de Mededingingswet en het Europese art. 102 VWEU. Beiden verbieden misbruik van economische machtspositie. De brancheorganisatie overweegt hoger beroep.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond