Deel dit artikel
-

Veel misverstanden over systeemeisen Windows 11

Microsoft heeft de PC Health Check-app die moet adviseren over een installatie van het aanstaande Windows 11 aangepast. Die app controleert of de pc of laptop geschikt is voor de nieuwe systeemsoftware. Daarover zijn nu al veel misverstanden.

Het nieuwe besturingssysteem, dat vorige week werd gelanceerd, komt pas eind dit jaar uit, maar nu al is er onrust over de hoge systeemeisen waardoor veel pc’s buiten de boot dreigen te vallen. De PC Health Check-app wees nogal wat systemen af.

Microsoft stelt eigenlijk als eis dat de beveiligingschip TPM 2.0 aanwezig moet zijn. De module zorgt onder meer voor een beveiligde opstart van pc’s. Naar nu blijkt draait Windows 11 ook op systemen met TPM 1.2, zij het dat het bedrijf dan geen goede werking kan garanderen. TPM 2.0 werd pas eind 2017 geïntroduceerd.

De chip hoeft  overigens niet fysiek aanwezig te zijn. Veel moederborden ondersteunen fTPM in het BIOS; dat is een firmware-implementatie van de techniek.

Windows 11 wordt officieel ondersteund op Intel Core-chips van de achtste generatie, de zogenoemde Coffee Lake-lijn, die eind 2017 op de markt kwam. Bij AMD-chips start ondersteuning bij Ryzen 2000-chips uit 2018. Gebruikers met een oudere processor kunnen tegen problemen aanlopen.

Met deze eisen is de verwachting dat Windows 10 nog heel lang op oudere systemen zal blijven draaien, ook als de ondersteuning in 2025 wordt stopgezet.

Deel dit bericht

2 Reacties

Glenn De Backer

Het probleem is dan in 9/10 gevallen niet fTPM of PPT maar het feit dat zelf al voldoe je aan die eisen heel wat nog relatief jonge processoren buiten de boot valt…

bert

Ze zijn wel heel erg Apple met Big Sur aan het nadoen: lelijke Candy-Crush UI update: CHECK, van 10 naar 11: CHECK, flink het aantal ondersteunde systemen uitdunnen: CHECK, ARM support: CHECK. Sideloads uitbannen: CHECK.
Ik neem aan dat er een DOSdude voor Windows opstaat. Die zal hws MacDude gaan heten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond