Deel dit artikel
-

Veel nieuwe bedrijven willen toegang tot de Nederlandse financiële markt

Het afgelopen half jaar hebben veel nieuwe bedrijven bij DNB een aanvraag ingediend om toegang tot de Nederlandse financiële markt te krijgen. In totaal gaat het om ongeveer 35 (concept)aanvragen in onder meer de bankensector, de verzekeringssector en vooral in de sector van betaalinstellingen en elektronische geldinstellingen.

Nieuwe wetgeving, met name de PSD2, creëert ruimte voor nieuwe spelers op de financiële markt. Maar ook economische groei in combinatie met technologische ontwikkelingen, brengt geheel nieuwe bedrijven naar de financiële sector. Ook de Brexit heeft voor beweging in de markt gezorgd.

Wel is een zorgvuldig proces voor vergunningverlening nodig om te bepalen of deze partijen klaar zijn om in de financiële sector te opereren, schrijft DNB.

De specifieke digitale producten en diensten die fintech-bedrijven aanbieden, brengen volgens DNB voor het publiek specifieke risico’s met zich mee.

DNB ziet dat nieuwe bedrijven, vooral fintech bedrijven, vaak tijd nodig hebben om hun bedrijfsvoering te laten aansluiten bij de eisen die in de financiële wereld gelden. Deze bedrijven moeten voordat ze op de financiële markten van start gaan, laten zien dat ze dienstverlening kunnen bieden waar consumenten en het bedrijfsleven op kunnen vertrouwen.

Volgens het FD lopen vooral Britse fintechs tegen stroperigheid aan. Britse fintechs zijn van mening dat DNB meer oog zou moeten hebben voor hun positie. ‘DNB staat zeker niet met open armen op ze te wachten’, zegt een advocaat die fintechbedrijven adviseert. ‘Het is een bastion waar je moeilijk mee in gesprek komt.’ Een speciaal beleid voor fintechondernemers is er niet.

Voor nieuwkomers zijn er verschillende mogelijkheden om informatie in te winnen. Zo bieden DNB en de AFM in de InnovationHub de mogelijkheid om een laagdrempelig gesprek te voeren over de financiële sector en de bijbehorende wet- en regelgeving. Sinds half 2016 zijn hier meer dan 600 vragen behandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond