Deel dit artikel
-

‘Veel onveilige producten bij webwinkels buiten EU’

Online winkelen bij webwinkels buiten Europa levert onverantwoorde risico’s op. Dat blijkt uit een steekproef die de Consumentenbond samen met vijf Europese zusterorganisaties uitvoerde. Twee derde van de onderzochte producten zou niet in de winkel mogen liggen.

De onderzoekers bestelden online 250 producten in de categorieën kinderproducten, elektronica en diversen, waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddelen bij populaire webwinkels zoals AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.

Met 165 van de producten bleek iets mis. Ze bevatten meer schadelijke stoffen dan toegestaan of zijn ronduit gevaarlijk. Ook ontbreekt bij cosmetica vaak cruciale informatie over de samenstelling.

Bijna driekwart van de powerbanks, USB-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vliegen.

Van de kerstverlichting deugde 90 procent niet. Bij Van twee sets smolt de schakelkast. En een aantal rookmelders bleek niet af te gaan bij brand en geen van de CO-melders waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide.

Veel producten bevatten schadelijke stoffen. Zeven van de elf tandenbleekmiddelen bevatten meer waterstofperoxide dan is toegestaan, in een enkel geval zelfs 70 procent meer. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers.

En in vijf van de zeven sieraden blijken te veel zware metalen te zitten, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38 procent cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan.

Thuiswinkel.org sluit zich als belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels aan bij de waarschuwing van de Consumentenbond. Wat in de berichtvoering nog ontbreekt, aldus de vereniging, is de verantwoordelijkheid die de consument zelf heeft. Die zou anno 2020 moeten weten dat de laagste prijs in combinatie met de platformen uit het onderzoek niet per se leidt tot een goed of zelfs veilig product.

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop waarschuwde vorig jaar al eens voor Chinese webwinkels. Niet alleen zijn de levertijden lang, de kwaliteit van de producten laat te wensen over.

Meer dan de helft van de producten die vorig jaar door Europa als onveilig werden bestempeld, kwam uit China, waarschuwde Test-Aankoop. De grootste gevaren: risico op verwonding, chemische risico’s en verstikkingsgevaar voor kinderen.

Deel dit bericht

3 Reacties

Jan

Gewoon dezelfde Europese eisen stellen aan verkopers en fabrikanten van buiten de EU als ze in de EU hun artikelen willen verkopen. Dit steekproefsgewijs controleren en bij x aantal overtredingen het internetverkeer naar het betreffende platform / website platleggen. Dit is niet alleen goed voor consumenten maar ook voor de concurrentiepositie van Europese platformen en webshops. Het hoeft niet zo moeilijk te zijn hoor.

Het internetverkeer naar Alibaba / AliExpress had verder al lang platgelegd moeten worden, zolang zij vals Nederlands geld te koop aanbieden.

Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org: “Brussel en toezichthouders moeten einde maken aan onveilige en oneerlijke concurrentie van buiten de EU”

Eerder vanochtend publiceerde de Consumentenbond een zorgwekkend bericht: de resultaten van haar internationale onderzoek naar de veiligheid van producten die buiten de Europese Unie zijn besteld, zijn op zijn zachtst gezegd alarmerend te noemen. Thuiswinkel.org sluit zich als belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels aan bij de waarschuwing van de Consument en raadt consumenten af om producten van buiten de EU te bestellen.

Vooral het aanbod van Chinese platformen als AliExpress, Wish en Light in the Box stelt Nederlandse webwinkels al langer voor een grote uitdaging. Vanwege de verschillende belastingvoordelen die zij krijgen omdat China ook op online gebied nog als een derdewereldland wordt beschouwd en het feit dat de verkopers op deze platformen niet worden gehouden aan de strenge producteisen die voor Europese webwinkeliers gelden, zijn zij in staat om (veel) lagere prijzen te hanteren.

Actie vereist vanuit politiek
Dit brengt natuurlijk de nodige risico’s met zich mee voor consumenten die zich laten leiden door het grote aanbod en de bijbehorende lage prijzen. “We maken ons hier al langer zorgen over en zijn blij dat de Consumentenbond met haar onderzoek deze risico’s goed in kaart weet te brengen” vertelt Martijn Hos, woordvoerder bij Thuiswinkel.org. “We hopen dan ook dat dit onderzoek in aanvulling op onze lobbywerkzaamheden de politici in Brussel eindelijk in beweging brengt om actie te ondernemen tegen de praktijken van deze buitenlandse partijen. Om zo een einde te maken aan de oneerlijke concurrentie van partijen buiten de EU, maar vooral om de veiligheid van consumenten beter te kunnen waarborgen.”

In samenwerking met Detailhandel Nederland heeft Thuiswinkel.org het onderwerp rondom de onveilige en oneerlijke concurrentie vanuit landen als China afgelopen zomer al aangekaart. Daarnaast laat de belangenvereniging ook geen enkele mogelijkheid onbenut om de relevante toezichthouders, zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Autoriteit Consument & Markt (ACM) op hun verantwoordelijkheden te wijzen. “Inmiddels hebben we al de nodige steun vanuit de Tweede Kamer gekregen voor ons pleidooi, maar deze zaak rijkt verder dan onze grenzen. Dit moeten in de EU worden opgelost aangezien er niet alleen nieuwe regels gesteld moeten worden, maar dat deze ook in landen als China moeten worden afgedwongen”, aldus Hos.

Eigen verantwoordelijkheid consument
Wat in de berichtvoering nog ontbreekt, is de verantwoordelijkheid die de consument zelf heeft. Die zou anno 2020 moeten weten dat de laagste prijs in combinatie met de platformen uit het onderzoek niet per se leidt tot een goed of zelfs veilig product. Door zich meer te richten op bedrijven met het Thuiswinkel Waarborg kan de consument deze shopping fails voorkomen.

Onder de koepelorganisatie Ecommerce Europe, waarmee in de Europese e-commercebranche Brussel een belangrijke stem heeft, blijft Thuiswinkel.org zich inzetten om de Europese Commissie harder op te laten treden tegen de gevaarlijke praktijken van webwinkels en platformen buiten de EU. De voor zichzelf sprekende resultaten van het onderzoek van de Consumentenbond gaan hier zeker aan bijdragen.

karel anker

Ah joh, beetje risico loop je altijd bij een “investering”, toch???

Met dank aan aliexpress, ik zou gewoon alle schade op hun verhalen die men oploopt….

Wie koopt er nou ook bij hun, dat is er eigenlijk wel om vragen, maargoed….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond