Deel dit artikel
-

Veertig procent huishoudens heeft connected-tv

Bijna veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft een televisie met een internetverbinding erin. Connected tv’s zijn de enige elektronica die nog steeds een opmars maken in de huiskamers.

Het bezit van mediacenters en dongels daarentegen daalde in het eerste half jaar van 2016 van 13,2 naar 12 procent. Dat omvat Apple TV-achtige apparaten naar ook tv-stokjes als Chromecast.

Connected tv’s stonden vorig jaar in 32 procent van de huishoudens en nu bij 37 procent. Dat is een toename van 16 procent in een jaar tijd. Zo valt te lezen in het net gepubliceerde halfjaarrapport van SKO, het zogeheten Media Standaard Survey (PDF).

Deze cijfers laten zien dat het voor uitgevers belangrijker wordt om apps te ontwikkelen voor de platformen van die slimme tv’s. Kijkers die hun tv aanzetten zappen net zo makkelijk van NPO1 naar RTL4 als van SBS6 naar de apps van Netflix, Videoland en YouTube.

Er zijn gemiddeld 1,6 televisietoestellen per huishouden.

Foto: etcusc (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

bert

Weinig cable-cutters. Ben nu sinds half jaar over op internet-only, en dat bevalt uitstekend.
– Vaste telefoon zit via VOIP aan 10€/jaar op mijn fritsbox. Kun je gewone vaste toetstellen op inpluggen, maar niet meer die hoge vaste maandlasten
– TV kijk ik op npo-live. Is sinds een maand op zeer hoge kwaliteit, beter dan Digitenne.
– Je kunt tussen de monitoren i.p.v. TV’s shoppen: betere beeldkwaliteit, i.i.g eerlijke specs (1:1500 statisch contrast, native 23,976Hz support, wide-gamut kleuren etc, probeer dat maar eens uit te vinden op een TV). Ook geen last van planned-obsolescence. Iets wat met de nieuwe connected-TV’s helaas ook voor de TV realiteit is geworden. Na 3 jaar is ie waardeloos geworden. En nadeel van monitoren, namelijk klein formaat, is redelijk achterhaald. Er zijn heel wat 30-50 inch modellen tegenwoordig.

Brian

De gemiddelde consument denkt niet zo technisch, Bert. En ook al zijn er inderdaad grotere monitoren, deze zijn dan vele malen duurder dan een tv van dezelfde grootte. En prijs is veel bepalender dan hi-end specs voor de meeste consumenten, net als gemak. Daarnaast is internet via kabel voor velen nog de snelste internetoptie. Lang niet overal zijn alternatieven als glasvezel verkrijgbaar. Laat staan dat ze overstappen. Kijk naar de energiemarkt. Daar is (jaarlijks) overstappen vrijwel altijd voordeliger en toch doen de meesten het niet.

Erwin Boogert

En, Bert, als je naar andere zenders wilt kijken dan NPO. Waar vind je die?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond