Deel dit artikel
-

Veertig procent van de Nederlandse huishoudens heeft glasvezel

Ongeveer 40 procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels toegang tot glasvezel. Dat blijkt uit FTTH in the Netherlands 2020, het jaarlijkse rapport van Telecompaper over de glasvezelmarkt.

Eind 2019 telde de Nederlandse glasvezelmarkt zo’n 3,20 miljoen homes passed, ofwel woningen die een glasvezelaansluiting hebben (al dan niet gebruikt). Hierbij werden er 287.000 woningen aan het totaal toegevoegd in de voorgaande twaalf maanden.

De uitrol verschilt wel sterk per provincie, waarbij de huishoudens in Flevoland vrijwel allemaal zijn voorzien. terwijl dit voor zo’n 13 procent van de Groningse en 5 procent van de Zeeuwse huishoudens geldt.

Kenmerkend voor de Nederlandse FTTH-markt in 2019 is de hernieuwde aandacht voor de (groot)stedelijke gebieden en de infrastructuurconcurrentie.

De uitrol van glasvezel voor de consumentenmarkt versnelde in Nederland vanaf 2018, na twee jaar van lage investeringen.

De twee toonaangevende spelers op de markt, KPN NetwerkNL en Delta Fiber Netwerk, lijken zich nu vooral te richten op de steden. KPN NetwerkNL heeft altijd een focus gehad op de bebouwde kom, maar is dat nu verder aan het uitrossel.

Delta Fiber Netwerk richtte zich jarenlang op het buitengebied, maar inmiddels is de aandacht verlegd naar de steden.

De uitdagers op de markt, waaronder E-Fiber en Primevest/T-Mobile, hebben eveneens verdere gebiedsuitbreiding op de planning staan.

In maart 2020 werd als gevolg van de Covid-19-crisis en daaruit voortvloeiende maatregelen de uitrol van FTTH tijdelijk opgeschort. Na enige heroverweging is het graven in de meeste delen van het land echter hervat.

Telecompaper verwacht dan ook niet dat alle doelen worden behaald. Toch voorspelt het analistenbureau een recordgroei van bijna 600.000 homes passed in 2020. Het record staat nu op 2013 toen er 466.000 huishoudens van glasvezel werden voorzien.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

4 Reacties

Olivier

Dat het er ligt, top ,maar kan je het ook gebruiken en hoeveel mensen gebruiken het ook daadwerkelijk. Dat zijn de interessante vragen

Arie vd Giesen

Grote spelers richten zich steden ?
In Rotterdam Oost, net buiten de A16 kun je bij KPN alleen ADSL krijgen, met wel een gemeten snelheid van 10 Mbit/s. Wat een drama als je denkt in een grote stad te wonen met zulke lage internet snelheden, lijkt wel 2005….

bert

Qua aanbod van internettoegang is Nederland net een bananenrepubliek. Vreselijk aanbod met ons duopolie:
– Instap-glas is 50 down/5 up, een tenenkrommende snelheid nog erger dan ADSL.
– Via genante koppelverkoop duwt iedereen je TV door de strot. Biedt gewoon fatsoenlijk internet (50/50) aan voor 25€/maand
– Zitteblijvers worden extra afgezet. Als je niet jaarlijks dreigt met opzeggen betaal je gewoon nog 5-10€ per maand te veel
– Geen maandelijkse opzegbaarheid

Enige partij die nog een beetje KPZggo van repliek dient is Tele2 met 4G unlimited, dit is echt nuttge low-budget internettoegang zonder fratsen.

Eigenwijs

Blij dat het aangelegd is.
Met 1000up and down geen klachten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond