Deel dit artikel
-

Veiling 5G frequenties opnieuw vertraagd

De belangrijke 5G-veiling is opnieuw vertraagd. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) voor het einde van dit jaar de nieuwe 5G-frequenties in de 3,5GHz-band zou veilen. Met deze veiling wordt het gebruik verder verruimd door de beschikbaarheid van hogere snelheden.

Verschillende partijen hebben volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat beroep aangetekend tegen de aanpassing van het NFP. De beroepszaak wordt op 11 en 12 oktober behandeld door de rechtbank, vertelt een woordvoerder van het ministerie aan NU.nl. Daarop zal gewacht moeten worden.

KPN, VodafoneZiggo en Odido (voorheen T-Mobile) zijn teleurgesteld door het uitstel. ‘De 3,5GHz-band is voor ons bijzonder belangrijk en een wezenlijk onderdeel van de ontwikkeling van ons netwerk’, zegt een woordvoerder van VodafoneZiggo.

Welke partijen bezwaar hebben gemaakt is niet bekend gemaakt, maar Inmarsat is daar vermoedelijk de belangrijkste van. De Nederlandse overheid en Inmarsat verkeerden al enige tijd in een impasse over de verhuizing naar Griekenland van de wereldwijde communicatiediensten ten behoeve van het nood-, spoed- en veiligheids (NSV-)verkeer. Inmarsat vond dat Griekenland het bedrijf te weinig garanties geeft voor de toekomst.

Inmarsat heeft in het Friese dorp Burum een satellietgrondstation. De schotels ontvangen noodoproepen van schepen op zee en gebruikt frequenties die voor 5G zijn gereserveerd.

De minister besloot onlangs dat Inmarsat uiterlijk 1 februari 2024 zijn frequenties in de 3,5 GHz-band moet afstaan ten behoeve van het 5G netwerk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond