Deel dit artikel
-

Veilinghuis Catawiki haalt 75 miljoen euro op

Het Nederlandse veilinghuis Catawiki heeft 75 miljoen euro opgehaald in een financieringsronde geleid door de Amerikaanse investeerder Lead Edge Capital. Ook eerdere investeerders, onder wie internetondernemer Willem Sijthoff en voormalige managers van Booking.com, hebben aan de ronde deelgenomen.

Oprichters René  Schoenmakers (CEO) en Marco Jansen (CTO) begonnen Catawiki als een gemeenschap voor verzamelaars van stripboeken en postzegels. Inmiddels zijn er ruim zestig veilingcategorieën en heeft het bedrijf een prominente positie in Europa ingenomen.

Je kunt er terecht voor het allereerste Kuifje album uit 1930, maar ook voor een Jaguar E-Type cabrio. De veilingen worden geleid door zo’n honderd gespecialiseerde veilingmeesters die alle aangeboden kavels beoordelen.

‘Bij veel onlineveilingwebsites is er geen filtering en wordt vrijwel ieder object geplaatst,’ vertelde Schoenmakers in een interview met Emerce in oktober 2014. ‘Binnen Catawiki wordt er bewust gekozen voor een beperking van het aanbod, door veilingmeesters het aanbod te laten filteren. Hierdoor worden enkel bijzondere objecten op de website weergegeven en geveild.’

Omzetcijfers zijn niet bekend, maar gemiddeld worden 15.000 artikelen per week geveild voor prijzen tussen de 100 en 150 euro.  De omzet is volgens eigen opgaven met 300 procent gestegen. Er werken 200 mensen in vijf verschillende landen.

Het is de tweede investering voor de Nederlanders in korte tijd, want in september 2014 haalde de startup ook al eens 10 miljoen euro op. Met de nieuwe financiering wil men de dienstverlening uitbreiden en programmeurs aantrekken. Voor Catawiki liggen wellicht ook kansen in de VS, nu eBay zich steeds meer op directe verkoop richt en minder op veilingen. Vooralsnog wil men zich op Europa blijven richten.

Lorrie Norrington van Lead Edge Capital – een grote investeerder die geld heeft zitten in Alibaba en Delivery Hero – wordt adviseur.

Deel dit bericht

3 Reacties

leonard wolters

Wat een ongelofelijke prestatie. Chapeau!!

Ron Belt

Super gedaan door de heren! Binnen één jaar na de eerste significante ronde zoveel geld ophalen is natuurlijk super. Eens kijken of het ze lukt om een zogenaamde ‘Unicorn’ te worden! Ter herinnering, booking.com is ooit gekocht door Priceline (voor 105m) omdat niemand wilde investeren (tegen aantrekkelijke voorwaarden)….

Bert

En Lorrie Norrington is weer een voormalig eBay executive…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond