Deel dit artikel
-

Verbod op gepersonaliseerde reclame Facebook en Instagram in Europa

Meta moet binnen Europa stoppen met het onrechtmatig aanbieden van gepersonaliseerde advertenties op Facebook en Instagram. Dit hebben de Europese privacytoezichthouders, waaronder de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), bepaald in de European Data Protection Board (EDPB).

De toezichthouders binnen de EDPB constateerden dat Meta onrechtmatig persoonsgegevens van Facebook- en Instagramgebruikers verwerkt. Bijvoorbeeld de woonplaats, leeftijd en opleiding van gebruikers, maar ook gegevens over welke berichten zij aanklikken. Op basis daarvan maakt Meta van elke gebruiker een profiel. Dit profiel is interessant voor adverteerders en levert Meta dus geld op.

Voor het verwerken van die persoonsgegevens heeft Meta geen geldige juridische basis, zegt de EDPB. Het belang dat Meta opwerpt, rechtvaardigt niet de verwerking van persoonsgegevens van gebruikers. Ook is het voor gebruikers onduidelijk dat zij een contract met Meta aangaan, waarbij zij hun persoonsgegevens uit handen geven in ruil voor persoonsgerichte advertenties.

Het verbod op het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties is het gevolg van een spoedprocedure. Die heeft Noorwegen binnen de EDPB in gang gezet. Noorwegen concludeerde al eerder dat Meta privacyregels heeft overtreden en legde Meta in eigen land al een verbod op voor gepersonaliseerde advertenties. Nu gaat dit verwerkingsverbod binnen Europa gelden.

De EDPB heeft de Ierse Autoriteit Persoonsgegevens, de leidende toezichthouder, opgedragen om binnen twee weken definitieve maatregelen te nemen tegen Meta Ireland, omdat de EDPB van oordeel is dat de Ierse autoriteit tot op heden onvoldoende voortvarend heeft opgetreden.

Het is onduidelijk welke gevolgen het besluit heeft. Meta heeft een dezer dagen een reclamevrije variant van Facebook en Instagram aangekondigd. Daarvoor moeten gebruikers flink veel betalen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond