Deel dit artikel
-

Verdachte webfraude aangehouden

Het Cybercrime Team van de politie Oost-Nederland meldt dat men op 8 december 2020 in Elst een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft aangehouden in verband met een groot oplichtingsonderzoek. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij oplichting via webshops: er liggen 30 aangiftes van mensen die in totaal gedupeerd zijn voor ruim 18.000 euro.

Slachtoffers die goederen kochten bij één van de websites kregen de goederen nooit geleverd. De man wordt tevens verdacht van witwassen van 84.000 euro.

Het onderzoeksteam kwam de verdachte op het spoor via een website waar beschermingsmiddelen werden aangeboden, zoals mondkapjes en desinfectiemiddelen. De webshop stond begin 2020 online, tijdens de uitbraak van de eerste coronagolf. Op de website werden beschermingsmiddelen aangeboden die op dat moment moeilijk verkrijgbaar waren. Verschillende mensen uit binnen- en buitenland bestelden beschermingsmiddelen bij de website, betaalden, maar kregen vervolgens nooit iets geleverd.

Het onderzoek leidde in eerste instantie naar twee katvangers: een 55-jarige man uit Arnhem en een 37-jarige vrouw uit Rheden. Op hun rekening werd het geld van de bestellingen gestort.

Het geld dat binnenkwam op de rekening van de katvangers werd overgemaakt naar een handelsplaats voor bitcoins en cryptocurrency. Van het geld werden bitcoins gekocht. Het Cyber Crime Team van de politie kon de transacties volgen naar de bitcoinwallet van de hoofdverdachte. Op die bitcoinrekening stond een niet verklaarbaar vermogen en er werden nog meer verdachte geldstromen ontdekt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond