Deel dit artikel
-

Verdeeldheid over Internetbelastingen op WTO-conferentie

Tijdens conferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO eist de handel op Internet speciale aandacht op. De belangrijkste kwestie is of e-commerce moet worden belast of niet. Amerika is mordicus tegen, Europa twijfelt.

De conferentie is rumoerig begonnen, aldus de BBC . Protesten waren vooral gericht tegen de rijke landen die conferentie als instrument zouden gebruiken om hun economische belangen door te drukken, ten koste van de ontwikkelingslanden. De kwestie of e-commerce moet worden belast speelt daarin een belangrijke rol, zeker met het oog op de toekomst.

De positie van Europa is halfslachtig. Voor aanvang van de conferentie, zo meldde CNN Financial News , kwam Brussel met het plan elektronisch verhandelde goederen, zoals software, digitale muziek en boeken, als diensten te beschouwen.

Daarmee zou de EU eerdere afspraken over een moratorium op belastingen voor elektronische handel ongedaan maken. Een groot deel van de handel zou als dienst onder de huidige regelingen belastbaar zijn. Europa wil daarmee tegemoet komen aan de wensen van de ontwikkelingslanden. Van volledig vrije handel schrikt de Europese Unie terug. Regels moeten als uitgangspunt dienen voor een eerlijke en open handel.

Microsoft Europe topman Bernard Vergnes noemde in een ander bericht van CNN Financial News het nieuwe Europese voorstel problematisch. Voor de wensen van de ontwikkelingslanden had hij geen goed woord over. 'Ze begrijpen de voordelen niet van vrije Internethandel.'

Behalve discussie over dit onderwerp zijn op de WTO ook algemene, informatieve bijeenkomsten over e-commerce belegd. Via een speciaal streaming videokanaal kan een aantal daarvan worden gevolgd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond