Deel dit artikel
-

Vergelijkingssites stappen uit papieren magazine

Independer.nl en Vergelijk.nl zien geen brood meer in het papieren consumentenmagazine Check. Het initiatief van vier vergelijkingssites wordt daarmee voorlopig een halt toegeroepen.

Een samenwerking van De vergelijkingssites HetBesteProduct.nl, Vergelijk.nl, Independer.nl en Zoover.nl moest uitmonden in Check, een blad van ongeveer 68 pagina’s over producten en diensten op het web.

Het blad bleek, in de huidige economische tijd, onvoldoende rendabel. "We hadden een inschatting gemaakt van het aantal abonnees en de advertentie-inkomsten", aldus hoofdredacteur Eelko Wester. De eerste twee keer dat Check uitkwam was er sprake van ‘een goede omzet’. "De derde keer was beduidend lager. Ongeveer 1/3e van wat het eerst was."

Na drie verschijningen is het product nu stopgezet. Al denken de twee resterende partijen nog wel aan een doorstart.

Wester noemt het ‘lastig’ om een nieuw blad in de markt te zetten. "De eerste resultaten waren bemoedigend, maar we weten allemaal dat het nu slecht gaat met de printmarkt. De derde uitgave, daar moest gewoon teveel geld bij."

Er werd geen winst gemaakt, ook niet bij de eerste twee uitgaven. "Op 150.000 oplagen zijn de druk- en distributiekosten aanzienlijk. Van te voren was wel bekend dat er geld bij moest."

Toch gelooft Wester, en zo ook HUB Uitgevers, nog in het blad: "Wij geloven in de combinatie print en online." De hoofdredacteur heeft nog steeds de indruk dat het zowel voor de lezers, als de adverteerders een interessante titel is. "Het duurt drie jaar voor een blad goed draait." Uiteindelijk bleef Check steken op een ‘kleine 500 abonnees’.

Vergelijk.nl stapte er als eerste uit. "Toen zijn we nog op zoek gegaan naar een nieuwe partner", vertelt Wester. Toen ook Independer.nl besloot het project te laten voor wat het is, werd besloten de stekker er uit te trekken.

Maar Wester blijft positief: "Na de zomer maken we een doorstart", belooft hij. Wester vervolgt: "Er zijn nog veel mogelijkheden. Het project wordt voorlopig in de ijskast gezet." Ondertussen zijn er esprekken gaande ‘met andere partijen’. "Al hebben we de markt nu niet mee. Dus we maken een pas op de plaats."

Bij andere partijen moet gezocht worden in de hoek van vergelijkingssites. "Het is een onafhankelijk magazine, dus die partijen moeten onafhankelijkheid ook hoog in het vaandel hebben. Je kan ook meer in niches denken, bijvoorbeeld partijen die zich bezig houden met auto’s of huizen", is alles wat Wester hier over kwijt wil.

Deel dit bericht

4 Reacties

Danny Mekic'

"Wij geloven in de combinatie print en papier." :-) hihi; lijkt me een goede combi ja! Ik ga er alleen vanuit dat hier internet en print wordt bedoeld.

Rocky

De nummers een en twee werden dan ook gedragen door een hele goede verkoper 😉

Geert

Ondertussen zijn er esprekken gaande wat zijn esprekken? :p +g

Chris Nieuwlaat

Het is jammer dat check magazine geen lang leven beschoren is geweest. Misschien dat ze het opnieuw kunnen opstarten als e-paper? Gezien de opkomst van de iPad e.d.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond