Deel dit artikel
-

Verhofstadt: ‘Facebook doorlichten als er geen duidelijke antwoorden komen’

Europarlementariër Guy Verhofstadt van de Europese liberalen dreigt met het doorlichten van Facebook als er schriftelijk geen duidelijke antwoord komt op vragen. ‘Komen die antwoorden er niet dan geven we de Europese antitrustautoriteiten opdracht om Facebook grondig door te lichten.’

Verhofstadt ontpopte zich gisteren tijdens de ontmoeting in het Europees Parlement met Facebook CEO Mark Zuckerberg als de meest agressieve vragensteller, hoewel niet iedere opmerking zelfs maar relevant leek.

‘Elk jaar is er wel een probleem met Facebook. Dit jaar heeft u zich al drie keer geëxcuseerd en we zijn nog maar mei,’ foeterde Verhofstadt. ‘U moet zichzelf afvragen hoe u wilt herinnerd worden. Als een van de drie grote internetpersoonlijkheden naast Steve Jobs en Bill Gates, die onze wereld verrijkt hebben? Of als het genie dat een digitaal monster heeft gecreëerd dat onze democratie vernietigt?’

Ook begon Verhofstadt over het splitsen van Facebook en zijn berichtenapps, een wens die in Europa helemaal niet leeft.

Zuckerberg ging niet direct in op deze vragen. Dat kwam omdat hij vragen bundelde en niet al te veel tijd had om ze uitgebreid te beantwoorden. Dat zal hij overigens alsnog schriftelijk doen.

Diverse Europarlementariërs toonden zich na afloop van het vraaggesprek ontevreden. De Belgische rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts, ook aanwezig, vond de antwoorden ‘inhoudsloos’.

Zuckerberg ging wel in op de opmerking van Nigel Farage van de eurosceptische fractie Europa van Vrijheid en Democratie dat het ‘rechtse geluid’ zou worden onderdrukt. Dat klopte volgens Zuckerberg niet. Wel zijn de algoritmen veranderd waardoor nieuwsberichten in het algemeen minder prominent op de tijdlijn komen te staan.

Voor het overige herhaalde Zuckerberg de beloftes die hij al eerder deed. Hij gaat maatregelen nemen om ongewenste berichten, nepnieuws en politieke inmenging tegen te gaan.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michel

Eerst maar eens goede vragen leren stellen denk ik dan. Wat een farce weer. Blijkt maar weer hoe ontzettend groot het gat is tussen commercie en de volksvertegenwoordigers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond