Deel dit artikel
-

Verizon koopt Yahoo voor 4,8 miljard dollar

Zoals verwacht heeft het Amerikaanse telecomconcern Verizon zojuist de overname bevestigd van de internetactiviteiten van Yahoo voor 4,83 miljard dollar (4,4 miljard euro).

Buiten de overeenkomst valt het belang in Alibaba en Yahoo Japan, met een geschatte marktwaarde van 40 miljard dollar. In die zin blijft het bedrijf Yahoo bestaan, maar dan louter als houdstermaatschappij.

Het merk Yahoo zal worden geïntegreerd met het eerder aangekochte AOL onder verantwoordelijkheid van Mami Walden. Zij was ook degene die op de aankoop heeft aangestuurd. Uit het persbericht valt op te maken dat Marissa Mayer (voorlopig) aanblijft als CEO van Yahoo.

Het ging al een tijd niet goed meer met Yahoo. Vorig jaar werd 15 procent van het personeelsbestand geschrapt. Het zijn met name lastige aandeelhouders die op de verkoop hebben aangestuurd.

De overname blijkt opmerkelijk. Verizon is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Vodafone in Nederland, een bedrijf met zowel mobiele als vaste netwerken. Het kwam ooit voort uit AT&T Bell Atlantic. De mobiele dochter is Verizon Wireless. Dat bedrijf heeft een 4G LTE netwerk dat bijna heel de VS beslaat.

Met de aankoop van America Online (AOL) zette Verizon de verbreding in. Met Yahoo wordt die positie versterkt, al is er veel overlap dat mogelijk moet worden weggesneden.

De naam Yahoo zal zeker niet verdwijnen. Het is een van de oudste internetmerken. Yahoo begon als wegwijzer op het moment dat er nog geen zoekmachines waren.

Overigens moeten de aandeelhouders nog wel akkoord gaan. De afronding van de overname wordt pas in 2017 verwacht.

Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond