Deel dit artikel
-

‘Verkiezingsmanipulatie nog steeds mogelijk bij Facebook’

Met een paar klikken vanuit het buitenland zijn via Facebook de verkiezingen te beïnvloeden. Dat beweert Bits of Freedom,

Afgelopen donderdag was Facebooks Head of Public Policy in de Tweede Kamer om het te hebben over de democratie. De medewerker stelde de aanwezigen gerust dat Facebook maatregelen heeft getroffen tegen manipulatie van verkiezingen. Je kunt nu enkel in een land politiek adverteren, als je in dat land woonachtig bent.

Bits of Freedom besloot om dat na te trekken en ontdekte dat er niets van die belofte klopte. Het bleek enorm makkelijk te zijn om vanuit Duitsland te adverteren in Nederland. BOF gebruikte daarvoor het type posting dat bijvoorbeeld rondom de Brexit campagne werd ingezet om de uitslag van het referendum te beïnvloeden. Daarbij rekenden ze af met een Duits rekeningnummer.

Andersom was het ook geen probleem. Met hetzelfde gemak kon vanuit Nederland een Duitse politieke boodschap worden geüpload om hiermee Duitse kiezers te vinden met interesses in specifieke Duitse politieke partijen. Facebook deed daarbij zelfs de suggestie om mensen te targetten die geïnteresseerd zijn in ‘nationalisme’.

BOG stelt dat Facebook ‘geen moer geeft om onze democratie, vrijheid van meningsuiting en privacy’ en wil dat de Kamer ingrijpt.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond