Deel dit artikel
-

Verkoop tweedehands boeken Bol.com verdubbelt

Bol.com verwacht dat zijn klanten in 2008 een miljoen tweedehands boeken zullen verkopen via de webwinkel. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het eerste jaar. Studenten blijken momenteel de grootste handelaren.

Dat het nieuwe collegejaar op het punt van beginnen staat, is te merken bij Bol.com. Marketingdirecteur Michel Schaeffer vertelt dat er vorige maand zo’n 75.000 tweedehands studieboeken via de webwinkel werden verhandeld. Het zijn niet de boekuitgevers die daar aan verdienen, maar de studenten zelf.

De tweedehands boeken zijn een betrekkelijk nieuw onderdeel in de boekenrubriek van Bol.com. De winkel ging er in april 2007 mee van start.

Iedereen die dat wil kan zijn Nederlandse boeken op de site aanbieden, zo lang ze maar een ISBN-nummer hebben. Verkopers zijn vrij de verkoopprijs zo hoog of laag te leggen als ze zelf willen. De tweedehands boeken worden aangeboden op de productpagina samen met het artikel in nieuwstaat. Aan de klant om te beslissen of hij de volle mep wenst te betalen of een kras, kreukel en ezelsoor wil accepteren.

In de afgelopen twee maanden groeide het aanbod tweedehands boeken van 722.000 tot vandaag 910.000. Het aantal geregistreerde verkopers ging even hard omhoog van 61.000 naar 80.000.

Op Marktplaats.nl liggen op dit moment 575.000 tweedehands boeken in de virtuele schappen. Vooralsnog is het aanbod op Boekwinkeltjes.nl met 2,6 miljoen titels het grootst.

Tussen mei 2007 en mei 2008 werden er 1,2 miljoen tweedehands boeken via Bol.com aangeboden. Daarvan vonden er 500.000, of 42 procent, een nieuwe eigenaar.

Schaeffer verwacht dat er in 2008 één miljoen boeken van eigenaar zullen veranderen via zijn site. Dat levert zijn bedrijf minstens 1 miljoen euro op aan verkoopcommissie plús 15 procent van de handelswaarde van de verkochte boeken. 

Volgens Schaeffer is ongeveer de helft van alle verkochte studieboeken al eens eerder gebruikt. Dat is drie keer meer dan het normale niveau.

Vorige maand begaf Amazon.com zich ook steviger op de tweedehandsmarkt met de overname van AbeBooks, een site die overwegend handelt in minder courante boeken.   

Deel dit bericht

3 Reacties

chantal

De omzet wordt zeker beter als mensen moeten betalen voor een 2e hands boek, dat ze nooit hebben gekregen bij bol.com. Ik kreeg deze reactie nadat ik een betalingsherinnering ( +1 maand later) kreeg voor het boek wat ik nooit heb ontvangen:Als de termijn van twee weken is verstreken is het voor bol.com niet meer mogelijk om een zoekgeraakt of niet ontvangen 2ehands boek af te boeken. De financi?le afhandeling is dan afgerond en de verkoper is inmiddels door bol.com uitbetaald. Dit houdt in dat als u na deze termijn contact opneemt, uw betalingsverplichting zal blijven bestaan of het door u betaalde bedrag niet aan u wordt gecrediteerd.Bedankt bol.com!!! Goede zaken!!! heb verder nooit problemen gehad met bol.com, maar als ik voor een boek moet betalen dat ik nog nooit heb gehad, bestel ik er echt nooit meer 

kabouter plof

lekker zo'n boekje waar iemand anders aan gezeten heeft met snot aan zijn vingers, of op het toilet heeft zitten lezen of of…nou ja! boeken die niet verstuurd worden, zijn automatisch 2de hands…want de eerste koper heeft het boek nooit gekregen maar moet wel betalen. da's een redelijke omzet per hoofd. plof!

K Vijfschaft

Hier net zo, ik heb een boek besteld maar nooit ontvangen, maar wel moeten betalen. Achteraf had ik mij moeten beroepen op wet koop op afstand, maar ja, daar had ik zo snel niet aan gedacht. Tevens moest ik 5 euro extra betalen voor de betalingsherinnering terwijl ik nog nooit een eerste factuur had ontvangen. Zo loopt idd de omzet op tweedehandsboeken hoog op. Nadat ik even had lopen googlen op de naam van de betreffende verkoper (Brian Rasenberg) kwam ik weer uit op de site van bol. Bleek dat de betreffende verkoper 30 reviews had die allemaal negatief uitpakte, hij heeft nog nooit iets geleverd. Bol.com werkt op deze manier dus actief mee aan internetfraude. Ik koop dus nooit meer iets bij bol.com.  Dat ik er niet bij nadacht om eerst de reviews te lezen komt door het feit dat bol.com als betrouwbaar staat aangeschreven. Als ik iets op marktplaats zou kopen dan ben ik voorzichtiger.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond