Deel dit artikel
-

Vernieuwd Symbid wordt ‘Spotify voor financiering’

Symbid introduceert een nieuw financieringsplatform dat ondernemers eenvoudig toegang geeft tot alle vormen van bedrijfsfinanciering. Het bedrijf denkt dit jaar 15 à 20 procent van de financieringsbehoefte van het kleine MKB in Nederland te vervullen.

“Dat is tussen de 700 miljoen en een miljard euro”, aldus mede-oprichter Robin Slakhorst van Symbid. Hij spreekt over een revolutie in bedrijfsfinanciering van het MKB: netwerk- en datagedreven financieringsmodellen waarin iedereen, van ondernemer tot investeerder en van bank tot consument, controle heeft over financieringsoplossingen.

Slakhorst vergelijkt zijn nieuwe propositie, The Funding Network genaamd, met Spotify. “Zoals Spotify alle muziek bij elkaar brengt, brengen wij alle vormen van financiering bij elkaar”. Crowdfunding, waar het bedrijf bekend mee is geworden, wordt niet aan de kant gezet. Er komen meer financieringsmogelijkheden bij.

“We hebben veel bedrijven aan ons bureau gehad afgelopen jaren en konden voor een deel van hen maar een oplossing bieden. En dan nog eens voor een deel van hun financieringsvraag.” The Funding Network beoogt om altijd ‘ja’ te kunnen zeggen tegen geldzoekers.“

Ondernemers die het nieuwe Symbid bezoeken moeten bij aanmelding een aantal vragen beantwoorden op basis waarvan het bedrijf de financieringsbehoefte kan inschatten. Uit zijn ervaring in de afgelopen jaren weet Slakhorst dat veel financieringsvragen niet volledig zijn. Het nieuwe systeem dwingt tot volledigheid en standardisatie. “Zo kunnen we de vraag opknippen in delen en de beste vorm van financiering zoeken met producten die bij de fase van het bedrijf passen.”

Uiteindelijk is The Funding Network niet meer dan een adviesloket. Symbid zet de financieringsaanvragen door naar adviseurs van Credion http://www.credion.nl/ . Zij structureren de vraag en helpen bij het vervolgtraject. Hun advies kan een mix bevatten van crowdfunding en venture capital “maar ook payrolling en factoring. Veel MKB’ers zijn daar niet mee bekend.”

Aan de andere kant van het beeldscherm krijgen financiers in het nieuwe systeem een monitor waarmee ze op basis van de gestandaardiseerde bedrijfsdata een goed real time beeld hebben op de financiële status. “Met deze kennis in het vooruitzicht zullen zij eerder bereid zijn kapitaal te verschaffen.”

De timing van de introductie kan volgens de Rotterdamse ondernemer niet beter. Grootbanken zijn terughoudend bij het financieren van het MKB en alternatieve, niet-bancaire financiering wint aan populariteit. “De partijen die nee krijgen bij de bank, gaan wij nu zien.” De financiële partijen betalen Symbid voor het aanbrengen van klanten. De vergoedingen kunnen wisselen per partij.

“Als de trend zich doorzet zal non-bancaire financiering die door banken overtreffen. Dat kan al zo snel als 2016 zijn.”

The Funding Network start in Nederland, maar zal spoedig met een partner ook in Italië live gaan. Duitsland en Engeland moet daarna volgen. De voorbereidingen daartoe zijn al gaande. Uiteindelijk moet er een pan-Europees financieringsplatform ontstaan.

Foto: Roy Niswanger (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond