Deel dit artikel
-

‘Versterk digitale weerbaarheid met nieuwe technologie’

Nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie bieden niet alleen kansen om Nederland digitaal weerbaarder te maken. Ze zijn zelfs noodzakelijk. Dat zegt het Rathenau Instituut in het onderzoek ‘Cyberweerbaar met nieuwe technologie – Kans en noodzaak van digitale innovatie’.

Uit het onderzoek blijkt dat behalve kunstmatige intelligentie ook sterke vormen van versleuteling nodig zijn om de cyberweerbaarheid te verhogen. We moeten, zo zegt het Rathenau Instituut, zo snel mogelijk gevoelige gegevens zo sterk gaan versleutelen dat ze bestand zijn tegen een aanval met een kwantumcomputer.

et is ook van groot belang om meer en beter gebruik te maken van bestaande, maar onderbenutte technologieën. Als zelfs basisveiligheidsmaatregelen als sterke wachtwoorden of software-updates onderbenut blijven, heeft het weinig zin om in te zetten op de nieuwste innovaties.

Daarnaast moet er voor worden gewaakt dat Nederland en Europa niet steeds verder achterop raken bij de Verenigde Staten en China. Steeds meer digitale diensten op het gebied van cyberweerbaarheid worden uitbesteed aan grote buitenlandse techbedrijven.

Volgens de onderzoekers verliezen Nederland en Europa daardoor de controle en zeggenschap over gegevens. Deze problemen kunnen worden verminderd door gevoelige data standaard te versleutelen, door strengere eisen te stellen aan leveranciers en door meer IT-bedrijvigheid te ontwikkelen in Nederland en Europa.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond