Deel dit artikel
-

Videodiensten schakelen weer tandje hoger na lockdown

De grote videodiensten als Netflix, Amazon Prime Video en Apple Plus schakelen langzamerhand weer over op normale videostreams nadat deze op verzoek van EU-commissaris Thierry Breton waren afgeknepen om overbelasting te voorkomen.

De Europese Commissie wilde zorgen dat er voor thuiswerk en onderwijs voldoende bandbreedte zou zijn. Die vrees was niet geheel ongegrond: De Belgische kabelaar Telenet zag tijdens de lockdown gemiddeld 30 procent meer netwerkverkeer. Het downloadrecord werd verpulverd met 2,6 terabit per seconde.

Het bedrijf schrijft: ‘Begin 2020 haalden we net de kaap van 2 terabit of 2000 gigabit per seconde. Daarmee verbruikten we dubbel zo veel internet als drie jaar geleden. We versturen en bekijken immers steeds meer data, foto’s en video’s, en dat op steeds meer toestellen tegelijkertijd. Door op één dag aan het totale verkeer 600 gigabit per seconde toe te voegen, kregen we een nieuwe piek op het netwerk, die 30% hoger lag dan de laatste, en 50% hoger dan normaal verbruik op een zaterdag. Normaal zien we een dergelijke stijging geleidelijk aan ontstaan, en zouden we hiervoor gemiddeld een heel jaar nodig hebben.’

Die belasting in Europa moest met een kwart wordt verminderd. 4K content werd bij Netflix weliswaar nog steeds getoond, maar niet in de hoogste kwaliteit (15 Mbps). In Nederland was de gemiddelde snelheid 7,62 Mbps. Daarover werd veel geklaagd.

YouTube deed het iets anders: het verlaagde de standaardresolutie voor video’s, maar gebruikers konden handmatig nog steeds overschakelen naar hogere resoluties. Amazon Prime Video en Disney+ verminderden ook hun videokwaliteit als gevolg van de coronacrisis.

Netflix bevestigt tegenover de Duitse nieuwssite Heise dat het de afgelopen twee maanden vier keer de normale capaciteit heeft toegevoegd om aan de toegenomen vraag te voldoen en de kwaliteit van de dienstverlening te behouden.

Overigens zijn de bitrates nog niet overal in Europa hersteld.

Foto Pixabay

Netwerkverbruik Telenet

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond