Deel dit artikel
-

Videoland zet big data in tegen weglopers

RTL Nederland zet datawetenschappers in om het aantal vertrekkende klanten bij Videoland in te perken. Dat is maar een van de vele toepassingen waar het werk van de wetenschappers voor wordt gebruikt.

Uit de presentatie van Daan Odijk op Tech Live! gisteren in Amsterdam werd duidelijk dat RTL een strategische omslag maakt. Althans, dat poogt te doen. Een team van vijf datawetenschappers helpt onder meer bij de vormgeving van content en marketing met hun bijzondere inzichten.

Een simpel voorbeeld: Videoland gebruikt actief de signalen van abonnees die dreigen op te stappen. Als iemand minder vaak inlogt, minder vaak series en films uitkijkt en niet ingaat op kijksuggesties klinken de alarmbellen. Dan stuurt Videoland e-mails om die klanten aan boord te houden. De churnrate daalde daarop met 2,4 procent.

Over het aantal abonnees bij Videoland zwijgt Odijk. Het zou tegen de half miljoen liggen, maar dat bevestigt hij niet.

RTL moet data wel centraal stellen in zijn strategie. Zenders hebben niet meer het alleenrecht op de videokanalen. De kijkcijfers laten dat ook zien. De gemiddelde kijkduur daalde afgelopen vier jaar met vijftien procent. Bij jongelui tot 25 jaar zelfs 45 procent.

Om het bedrijf weer op koers te brengen, voert RTL Nederland een reorganisatie door. Er vallen ontslagen bij middelmanagement en er wordt geïnvesteerd in data-analyse, technologie en creatie. Ook Odijks team mag groeien. Er worden tientallen miljoenen euro’s vrijgemaakt voor investering in nieuwe fundamenten.

De datawetenschappers zijn nu nog in de fase dat ze fundamenten leggen. Er worden al wel voorspellingen gedaan aan de hand van kijkersdata. Het liefst zou de Odijk ook met de data van andere RTL-labels aan de slag gaan, zoals Buienradar en SpotX. Of en hoe dat mogelijk is, ‎weet Lead Data Scientist nog niet. RTL heeft zijn positie na invoering van de nieuwe privacywet nog niet bepaald.

Foto: Peter Boer (c)

Deel dit bericht

1 Reacties

John Hoesewinkel

Iedereen die Videoland kent snapt dat klanten weglopen. Dat zijn de extreem hoge kosten voor films en de verdrietige userinterface en belabberde taxonomie. Daar hoef je geen data scientist voor te zijn. Behalve het digitale is daar bij Videoland niets veranderd sinds het videotheek tijdperk.

Verbaas me al jaren over het feit dat Videoland steeds opgedrongen wordt door de providers. De abonnees zijn dan ook Nina Brink style abonnees. Als Videoland optioneel was zou het binnen een maand volledig verdampen.

Next!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond