Deel dit artikel
-

Vier jaar cel geëist voor grootschalige fraude met cryptovaluta

Een 40-jarige man uit Deventer heeft voor de rechtbank in Zwolle vier jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met virtuele valuta.

De Deventenaar was beheerder en eigenaar van de handelsplaats Coinhouse.eu, een platform waarop mensen een eigen ‘wallet’  (portemonnee) konden laten aanmaken, daar geld naar toe konden overmaken om dat vervolgens om te zetten in allerlei soorten cryptomunten.

Uit chatberichten van januari 2018 blijkt dat Coinhouse.eu al vrij snel na haar lancering bijna 20.000 leden had. Ook bleek dat het van meet af aan de bedoeling is geweest om de Coinhouse.eu op enig moment plat te gooien.

Begin april 2018 werd voor de klanten van Coinhouse.eu de opnamefunctie (‘withdrawal’) van hun wallets stil gelegd. Door verdachten werden de wallets van accounthouders leeggehaald, terwijl Coinhouse.eu gewoon bleef draaien.

Daarnaast is in deze zaak volgens de officier van justitie gebruik gemaakt van de werkwijze ‘pump en dump’. Er werd veel reclame gemaakt voor de door verdachte zelf gemaakte munten, met namen als Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De verdachte bood zijn coins te koop aan op handelsplaatsen en kocht deze vervolgens zelf op, waardoor de koers op een kunstmatige manier steeg. Vervolgens werden de coins op het hoogtepunt verkocht; het dumpen.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond