Deel dit artikel
-

Vijf maanden cel voor internetondernemer Michiel Frackers

Internetondernemer Michiel Frackers is veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf voorwaardelijk, wegens oplichting en witwassen.

Frackers maakte gebruik van een overheidsregeling voor startende technologiebedrijven, maar zou 2,3 miljoen euro hebben gebruikt voor eigen gewin.

De investeringen waren bedoeld voor Frackers’ investeringsfonds Three Circles Ventures (TCV). Het geld ging naar bedrijfjes als CloudCompanyon, FiberXS, SavvyEddy en VentureWells om op papier de schijn te wekken dat er ook privé-investeerders deelnamen in de startups.

Tot drie keer toe werden subsidiegelden aangevraagd, terwijl op voorhand al duidelijk was dat particuliere investeringen niet zouden volgen. Frackers zou een aandeelhoudersverslag hebben gebruikt om aan te tonen dat er meer in de technostarters is geïnvesteerd dan in werkelijkheid het geval was. Daarnaast is er verklaard dat er geen relatie was tussen de technostarter en het investeringsfonds, terwijl dat niet klopte.

Het geld werd volgens het OM aangewend om ‘te feesten, een persoonlijk faillissement te voorkomen en er verder goed van te leven’.

De rechtbank oordeelt: ‘Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan oplichting van het Ministerie van Economische Zaken. Hiermee heeft hij aan de maatschappij toebehorende geldbedragen verworven. Vervolgens heeft verdachte geprobeerd om zijn bedrieglijke werkwijze te verhullen en gedeelten van de ontvangen gelden privé te besteden. Hij heeft daarmee op kwalijke wijze misbruik gemaakt van een overheidsregeling die erop gericht was startende technologische bedrijven te financieren. Door dit misbruik is er niet alleen minder in de desbetreffende bedrijven geïnvesteerd, maar zijn private investeerders in startersfondsen die wel conform de regels hebben gehandeld benadeeld. Verdachte heeft het ten laste gelegde ontkend en daarmee laten blijken dat hij geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn handelen.’

Zakenpartner Marc V. is vrijgesproken.

Deel dit bericht

7 Reacties

Jan

Ouch. Gelukkig heeft hij de afgelopen jaren met zijn insta-girlfriend de halve wereld aangedaan, dus wellicht kijkt hij wel uit naar een paar maanden rust 😉

Erwin Boogert

Dit is het vervolg in dezelfde zaak.

Oli4B

2,3 miljoen en 5 maanden zitten …. waar kan ik intekenen 🙂

Leon

Wie is zijn (naïeve) Insta-vriendin dan?

Arnoud

Internetondernemer is internetoplichter dus!

Echt schandalig wat hij gedaan heeft. Ik volgde hem vroeger wel omdat hij natuurlijk ook hele toffe dingen gedaan heeft in de begintijd van internet in Nederland, maar dit is echt heel laag. Gevangenisstraf lijkt me niet meer dan terecht, maar het terugbetalen van het geld wat hij ten onrechte heeft gekregen (+ boete) lijkt me ook op z’n plaats. Op kosten van de belastingbetaler je buitensporige leefstijl (zie instagram idd) bekostigen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond