Deel dit artikel
-

Vijftig Nederlandse startups tonen kunnen in Las Vegas

Nederland heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een van de grootste paviljoens op Eureka Park, de tentoonstellingsruimte voor Europese startups in de Sands Expo, waar morgen rond 10.30 Holland Tech Square wordt geopend.

Behalve CES president Gary Shapiro zullen de Amerikaanse ambassadeur Hoekstra, staatssecretaris Keijzer en namens de organisatie Techleap Prins Constantijn aanwezig zijn. Techleap (voorheen Startup Delta) selecteerde de vijftig startups die in Las Vegas hun kunnen zullen tonen.

Naast deze vijftig bedrijven staan nog circa twintig andere Nederlandse bedrijven op de beurs, waaronder NXP, Philips, TomTom, maar ook EVBox (elektrische laadpalen) en Sonion (high tech audio). Het Nederlands-Britse Unilever is er met hele raad van bestuur.

De vijftig startups stelden zich eind vorig jaar al tijdens CES Unveiled in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Anders dan voorgaande jaren is een veel bredere selectie gemaakt en beperkt het aanbod zich zeker niet meer tot informatietechnologie, zoals in voorgaande jaren.

Met bedrijven als Leyden Jar Technologies (batterijen), Incooling (koelsystemen) en Skoon Energy (groene brandstof) krijgt vooral energie veel aandacht, evenals mobiliteit (onder meer Urban Mobility Systems) en circulaire economie (Circularise en Hydraloop). NewSpace bedrijf Hiber, afgelopen najaar nog op eDay, is ook aanwezig. Een buitenbeentje is Meatable, dat met gepatenteerde one cell tech vleesvervangers maakt. Onder de noemer Smart Home presenteert onder meer DEN Smart Home (slimme deursloten) zich aan mogelijke afnemers.

De Nederlandse startup Odd.Bot is als 50e start-up een plek gegund op het Holland Tech Square. Odd.bot toont in Las Vegas zijn onkruidwiedende robot. Daarnaast wordt een tweede innovatie gepresenteerd, een Beach cleaning Bot. Deze staat met een stand tegenover Holland Tech Square. Vanuit dit initiatief wordt een robot ontwikkeld die bijdraagt aan meer bewustwording rond zwerfafval op stranden en die gaat helpen de stranden schoon te houden.

CES, met ruim 200.000 bezoekers, is volgens minister voor Buitenlandse Handel Sigrid A.M. Kaag van belang voor de innovatiesamenwerking en kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in onder meer de automotive industrie en de ontwikkeling van smart mobility. Nederland kijkt niet alleen naar brede economische belangen, maar ook naar de bijdrage die innovatieve tech-gerelateerde bedrijven kunnen leveren aan het ‘oplossen van maatschappelijke uitdagingen’.

Vandaag spreekt staatssecretaris Keijzer met vertegenwoordigers van het Witte Huis en bedrijfsleven over onder andere de mogelijkheden van AI, investeringen in innovatie en de toekomst van digitalisering.

Haar bezoek aan de Verenigde Staten sluit de staatssecretaris af in Los Angeles. Die stad kent een grote economische groei en bereidt zich voor op de Olympische Spelen in 2028. Keijzer opent in Los Angeles ook het Netherlands Business Support Office (NBSO), een handelspost die het Nederlandse mkb zal helpen om zaken te doen in de regio. Ze brengt tenslotte een werkbezoek aan het innovatieve Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van de bekende ondernemer Elon Musk.

Emerce doet de komende weer verslag vanaf de CES

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond