Deel dit artikel
-

Virtueel Nederland ‘gesticht’ in Second Life

Morgen valt de beslissing of er een Nederlands taalgebied komt in het Second Life. De bewoners van de virtuele wereld houden een referendum over de stichting van een regio 'Nederland' in het populaire online spel. De eerste coup d'état vond al plaats.

Het ziet ernaar uit dat Nederlandse spelers van Second Life morgen het groene licht krijgen voor eigen digitaal honk, een stuk grond in de digitale Seconde Life-wereld waar Nederlanders zich verzamelen en Nederlands met elkaar spreken, bouwen en handelen. De in game spelersgroep 'Nederlands', met een kleine 85 leden, kon tot en met morgen stemmen over de stichting van 'Nederland'. Gisteren hadden 25 spelers een stem uitgebracht: 24 voor en 1 neutraal.

Na overleg met de Second Life-makers, het Amerikaanse bedrijf Linden Lab, is besloten tot een referendum over de inrichting van 'de Staat der Nederlanden'. Als de stemming zo positief uitpakt als het er nu voorstaat, gaan de deuren van ´Nederland´ over twee weken open. Zo meldt ook Yme Bosma op zijn weblog.

Belangstellenden kunnen grond kopen of huren bij Anshe Chung, een binnen het spel bekende verschijning. De dame die in het echte leven Ailin Graef heet, en vlakbij Frankfurt woont, is binnen Second Life de grootste projectontwikkelaar en makelaar. Haar virtuele bezittingen zouden omgerekend 250.000 dollars opleveren, bijvoorbeeld via een online veiling als IGE.com. Een kleine groep Nederlanders probeerde afgelopen dagen Anshe Chung democratisch af te zetten, via een stemming, als ´baas´ van de Nederlandse grond. Tevergeefs.

Second Life is een zogeheten mmorpg, een groot online multiplayer spel, dat sinds maart 2002 beschikbaar is. Spelers downloaden een programma, installeren dat en dienen zich te registreren. Tijdens de registratie kan men kiezen voor een gratis of betaald account. Met een betaald account kan een speler kleren, meubels, huizen, boten of land kopen maar ook tal van diensten die gangbaar zijn in de normale wereld.

Spelers betalen met zogeheten Linden Dollars, het digitale Monopoly-geld dat binnen Second Life het gangbare valutum is. Voor 1 echte dollar koopt een speler ongeveer 315 Linden Dollars. Door spullen te maken, bouwen en daarin te handelen kan een speler geld verdienen. Om unieke eigen ontwerpen te maken, maken spelers onder meer gebruik van de programmeertaal Linden Scripting Language.

In de afgelopen twee maanden logden 109.000 spelers met een gratis of betaald account in op Second Life. In april 2006 vonden er 5,3 miljoen transacties plaats in het spel. Jaarlijks, zo schat Linden Lab, wordt er voor 65 miljoen echte dollars verhandeld in digitale goederen en diensten in het spel.

Afgelopen weekend organiseerde de Engelse publieke omroep BBC een groot evenement met popmuziekzender Radio 1 in Dundee. De muziek die tijdens het off line evenement werd gedraaid was simultaan te beluisteren in Second Life. Onduidelijk is hoe BBC omgaat met de afdracht van de auteursrechten over de muziek. Mogelijk mochten er niet meer dan 400 mensen op het BBC-muziekeiland komen om controle te houden over het aantal digitale luisteraars en, daarmee, de streamingkosten.

Linden Lab is van plan lokale versies van haar spelsoftware uit te brengen in verscheidene Europese landen, waaronder Nederland. Om deze uitbreiding te financieren, maakt het bedrijf gebruik van durfkapitaal. Eind maart werd bekend dat het bedrijf uit San Francisco een kapitaalinjectie ontving van 11 miljoen dollar. Naast Globespan Capital Partners en Amazon.com-oprichter Jeff Bezos doen ook de eerdere financiers, Current investors Benchmark Capital, Catamount Ventures, Mitch Kapor en Omidyar Network mee.

Deel dit bericht

8 Reacties

Dennis Goedegebuure

geintereseerd als ik ben heb ik mijzelf ook ingeschreven onder een gratis account en de aplicatie gedownload. Moet zeggen dat het voor mij te traag gaat. Heb geen geduld voor dit spel.Maar zie wel degelijk de marketing mogenlijkheden van dit soort nieuwe fenomenen in. In Game advertising of verhandelen van user accounts, behoort hier tot de mogenlijkheden. Ben beniuwd hoe groot dit gaat worden.Of te wel, Get a Life…a second life

ZebraDaSilva

Wellicht ook leuk om te bekijken:De reisperikelen van de nederlandse superhero 'Zebra-man' onder de naam 'ThatSLife' op http://zebradasilva.blogspot.com Een blog met foto's en movies uit deze wonderlijke wereld…

Arnold

Hmmm interressant, maar niets nieuws… Amsterdam bijvoobeeld bestaat al veel langer op SL (zij het door een Amerikaan gebouwd en beheerd), inclusief Centraal Station, het monument op de dam en ook het paleis op de dam (die grappig genoeg een stripclub is op SL… men wist niet dat het gebouw de Koninklijke residentie in amsterdam was, maar vonden het wel een mooi groot gebouw om te gebruiken voor de stripclub) Naast Amsterdam, heb ik zelf met mijn broer ook al een stukje Nederland op de SL kaart gezet, compleet met boerderij en windmolen. Leuk artikeltje, maar een klein beetje niet echt nieuws….

jankaas

beetje over het paard getilde chat.hoop herrie om aan toeschouwers te komen.programma er al weer af gehaald , irriteert me mateloos.lijkt op talpa pulp———————————————————————————geef mij maar aw-europeof 3deeof alterlinks

chiel

het spel lijkt me leuk maar ik kan me niet aanmelden.hij zeurt over een een creditcard en zo,, kan iemand me helpen of voor mij er ff 1 aanmaken voormij??? ciao

second life

Hee..:)kan iemand my helpenom second life te downoaden of een account aan te maken, Als jy weet hoe zet dan een reactie terug in het gastenboek!alvast bedankt! THANX.. Dooeeiiii!

HermanJan Roelofs

Het Nederlandse deel in SL is er inmiddels. -> http://slurl.com/secondlife/Zakelijk%20Nederland/53/24/22

Chris Jacobs

Your desired location is not currently available.
You have been moved into a nearby region.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond