Deel dit artikel
-

Visa koopt Tink, ABN AMRO stapt uit

Vijf jaar na zijn eerste investering in de fintech Tink verzilvert ABN AMRO zijn participatie. Visa koopt de mobiele app die financiële data van verscheidene banken bij elkaar kan brengen in een overzicht.

Tegen een waardering van 1,8 miljard euro neemt Visa het Zweedse bedrijf Tink over. Dat is in Nederland bekend van zijn financiële product Grip, waarmee ABN AMRO zijn klanten beter inzicht wil geven over hun geldzaken.

Het zogeheten open banking-platform heeft API-verbindingen met 3.400 banken en financiële instellingen bereikt op die manier miljoenen bankklanten in Europa. Een gebruiker kan bijvoorbeeld saldo’s van verschillende bankrekeningen bij elkaar brengen in een overzicht bij Tink, maar ook betalingen agenderen van daaruit. Dit werd mogelijk met de invoering van de Europese richtlijn PSD2. Die verplicht banken klantdata toegankelijk te maken voor derden.

Met de overname nestelt de Amerikaanse creditcardmaatschappij zich dichter tegen het particuliere Europese bankwereld.

ABN AMRO investeerde voor het eerst in mei 2016 en deed daarna in meerdere rondes mee. Als laatste in december 2020, toen de Zweedse oprichters Daniel Kjellén en Fredrik Hedberg (foto) 85 miljoen euro groeigeld ophaalden. Dat bracht de totale pot extern opgehaald groeigeld op driehonderd miljoen euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond