Deel dit artikel
-

Ook Vlaamse regering gaat TikTok op werktelefoons verbieden

De Vlaamse overheid blokkeert onmiddellijk de toegang tot TikTok op de computers en smartphones van het personeel van de overheid. Dat heeft Digitaal Vlaanderen, het digitaliseringsagentschap van de Vlaamse overheid, beslist.

Overheden en privacy-experts stellen dat de Chinese app niet veilig omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers. Ook zijn er vermoedens van spionage.

Recent hebben de Europese Commissie en het Europees Parlement het gebruik van Tiktok voor medewerkers verboden. In navolging roepen het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB), de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de Veiligheid van de Staat (VSSE) op tot algemene waakzaamheid en adviseren zij om de app te blokkeren en te verwijderen in elke professionele omgeving.

Voor toestellen die niet in centraal beheer zijn, raadt Digitaal Vlaanderen gebruikers aan om de app zelf te verwijderen, om elk risico op het vlak van digitale veiligheid uit te sluiten.

‘Het is belangrijk dat alle medewerkers bij de overheid zich bewust zijn van de risico’s die het gebruik van de app stelt. Informatieveiligheid is een taak en verantwoordelijkheid van iedereen in de organisatie. Daarom adviseren we alle entiteiten om dit verbod te volgen en hun medewerkers hiertoe aan te sporen’, zegt Johan Smekens van het team Informatieveiligheid van Digitaal Vlaanderen.

Waals minister-president Elio Di Rupo heeft donderdag voorgesteld om ministers en het personeel van de diensten van de regering te verbieden om TikTok te installeren op toestellen die ook professionele applicaties bevatten, meldt Datanews.

Toch wil Di Rupo dat de overheid aanwezig moet blijven op de populaire app. ‘Er zijn meer dan vier miljoen Belgen die zich informeren via sociale netwerken.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond