Deel dit artikel
-

Vliegbewijs drones gaat digitaal

Het vliegbewijs voor drones is nu ook digitaal beschikbaar. De piloot van een drone moet het bewijs altijd bij zich hebben tijdens een vlucht. Vanaf nu kan de piloot dit gemakkelijk en snel opslaan in een wallet op zijn telefoon. Het digitale vliegbewijs is voorlopig alleen beschikbaar voor Android-telefoons.

Tot nu toe was het vliegbewijs alleen beschikbaar als pdf. De piloot kon er dan voor kiezen om het uitgeprint bij zich te hebben of te bewaren in de mail. Het nadeel was de vindbaarheid: printjes raak je wel eens kwijt en de juiste mail moet je zoeken. Met de komst van de digitale versie is het vliegbewijs altijd makkelijk vindbaar op de telefoon. De piloot moet dan met de DigiD-app met ID-check het digitale vliegbewijs ophalen en toevoegen aan de wallet in de RDW voertuigapp.

Demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat onthulde bij de Drone Flight Academy in Valkenburg afgelopen week het digitale vliegbewijs via een drone.

Het vliegbewijs is verplicht voor drones of andere onbemande luchtvaartuigen die zwaarder zijn dan 250 gram. Een piloot die is geslaagd voor het examen vraagt het vliegbewijs bij de RDW aan. Naast het vliegbewijs geeft de RDW ook het exploitantnummer voor drones af. Dat is nodig voor eigenaren van één of meer drones met een camera of een gewicht van 250 gram of meer.

Er wordt wel aan gewerkt om de wallet ook voor Apple-gebruikers beschikbaar te maken.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond