Deel dit artikel
-

VNO-NCW: Stop met certificaten van Diginotar

Werkgeversorganisatie VNO-NCW raadt het bedrijfsleven aan om te wisselen van leverancier van digitale certificaten. Diginotar is onveilig en niet transparant gebleken, zelfs voor organisaties als Google, Facebook, Skype, de CIA en de Mossad.

Digitaal zaken doen kan de komende dagen en weken vertraging oplopen vanwege een probleem met de veiligheid in de communcatie. De techniek om de communicatie met de overheid, bijvoorbeeld de Belastingdienst, en andere bedrijven te beveiligen (SSL) is mogelijk blootgesteld aan onbekende pottenkijkers.

Diginotar is een van de partijen op de wereld die sleutels mag uitdelen om digitaal verkeer te versleutelen. Vorige week werd duidelijk dat een malafide tussenpersoon heimelijk sleutels is gaan maken en uitdelen die op die van Diginotar lijken. Toen meldde Google dat geraffineerde boeven pogingen deden om Gmailgebruikers in Iran af te luisteren.

Inmiddels staan er nog 530 andere instanties op de lijst wiens certificaten mogelijk zijn vervalst om zo verkeer te kunnen aftappen en mogelijk kraken. Onder hen bevinden zich naast Google ook Facebook, Microsoft, WordPress, Skype en veiligheidsdiensten als de CIA, MI6 en de Mossad.

De Nederlandse overheid zegde zijn vertrouwen in de certificaten van Diginotar op.

VNO-NCW laat zijn leden weten: “Dit weekend wordt een richtlijn opgesteld over hoe om te gaan met fatale termijnen. Te denken valt aan deadlines voor inleveren van stukken voor rechtszaken, bij Belastingdienst en andere toezichthouders die bij overschrijden daarvan nadelige consequenties hebben.”

Foto: home of chaos (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond