Deel dit artikel
-

Vodafone activeert 5G al op bestaande frequenties

Vodafone activeert vanavond 5G in ruim de helft van Nederland. Eind juli kan het bedrijf al volledige dekking aanbieden. De frequenties voor 5G moeten in Nederland nog geveild worden, maar Vodafone zegt slim gebruik te maken van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark.

Begin maart 2020 heeft Vodafone 5G al in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G.

In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een ‘add-on’ (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel.

Voor ontvangst is wel een 5G toestel vereist, bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro . Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.

Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar.

De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend.

Voor deze 5G introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel ‘Dynamic Spectrum Sharing’ (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit is als ‘twee talen’ die in dezelfde frequentieband worden gesproken, zegt Vodafone. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G.

De reactietijd (zogenaamde latency) zou met zo’n 30 procent moeten verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld slechts tien procent hoger zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond