Deel dit artikel
-

Vodafone inniger in data-analytics met Google Cloud

Vodafone sluit een zesjarige overeenkomst met Google Cloud om zijn kennis en ervaring met data-analytics met Google Cloud uit te diepen. De partijen ontwikkelen ook consultancydiensten om aan andere datavaardige multinationals te verhuren.

De overeenkomst is onderdeel van een trend waarbij Amerikaanse cloudproviders klandizie zoeken bij telecombedrijven in Europa en de VS. Partijen als Google, Amazon en Microsoft bieden met hun respectievelijke clouddiensten immers een stevige infrastructuur die efficiënt is en voorbereid op een brede waaier van consumentgerichte diensten.

Met het arriveren van 5G-netwerken zullen ook bedrijven telecomdiensten, zoals internet of things, strategischer gaan inzetten. Maar ze zullen ook dataopslag en -analyse verwachten. En dat is het aspect waar Vodafone zich met Google op gaat richten.

Binnen de overeenkomst wordt een dataportal ontwikkelt voor analyse, beheer en migratie van data. Deze omgeving brengt vijfduizend datafeeds van het telecombedrijf samen in overzichtelijke dashboards.

De opgedane domeinkennis gaan de partijen vermarkten richting multinationals. Dat is bijspijkeren tegen betaling, maar tegelijkertijd creëren de telecom- en cloudpartners ook verkoopkansen.

Op een dieper niveau, zo beschrijft Vodafone aan de Financial Times, kan het ook een digitale spiegel van zijn telecomnetwerken maken. Die spiegel wordt dan geanalyseerd om te zien waar het netwerk verbetering of meer capaciteit nodig heeft.

Foto: Karen Roe (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond