Deel dit artikel
-

Vodafone wil IoT-tak afstoten

Vodafone Group wil een van zijn groeibriljanten afstoten. De IoT-tak groeide in twee jaar met vijftig procent, maar het concern zoekt toch een nieuwe eigenaar.

De groei gaat Vodafone namelijk niet snel genoeg. CEO Nick Read stelt dat de IoT-tak onder een andere eigenaar gerichter en sneller kan groeien.

In het recentste jaarverslag staat dat het aantal actieve simkaarten met IoT-gebruikers tussen 2020 en 2022 groeide van 100 naar 150 miljoen. Dat zijn kruimels wanneer vergeleken met het aantal ‘menselijke klanten’ van 323 miljoen. Er zijn immers veel meer elektrische apparaten en installaties dan mensen.

De IoT-tak genereerde vorig jaar een omzet van 900 miljoen euro.

Vaktitel Light Reading spotte de vermelding van Vodafones intentie in het jaarverslag.

De twee andere zogeheten ‘growth platforms’ zijn digitale diensten en Vodapay. Die blijven vooralsnog onaangeroerd.

IoT staat voor het koppelen van apparaten met internet via een simkaart. Dat stelt instanties in staat om data uit te lezen en opdrachten terug te geven. Een simpel voorbeeld: het uitlezen van parkeerautomaten of het doorvoeren van instructies in een afgelegen fabrieksonderdeel.

Telecombedrijven zien concurrentie opkomen vanuit ruimtevaartbedrijven. Partijen als Hiber, sinds kort in Zwitserse handen, hebben geen simkaart nodig en kunnen zelfs leveren op plekken waar geen 4G-masten staan. Daarvoor zetten ze specialistische kleine satellieten in de ruimte in.

Foto: Vodafone Group (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond