Deel dit artikel
-

Vodafone met applicatie in mobiele tv

Vodafone Nederland publiceert een applicatie die mobiele telefoons verandert in draagbare televisies. De telecomoperator zag in de zomer een verdubbeling van het aantal ‘tv-kijkers’.

Vandaag bracht Vodafone op portaalsite Live! een Java-applicatie uit waarmee streaming tv kan worden bekeken. Voor 5 euro per maand kunnen kijkers 15 zenders aanroepen.

Het programma wordt standaard meegeleverd op 4 nieuwe telefoons, 2 van Nokia en 2 van SonyEricsson. Eigenaren van andere toestellen moeten de software downloaden via Vodafones mobiele portaal.

De software is ontwikkeld door het bedrijf Beeweeb. Die bouwt ook voor andere Vodafone-landen een vergelijkbare tv-ontvanger.

"UMTS doet in kwaliteit niet onder tv-beelden via DVH-B", het tv-netwerk waarmee KPN via de ether mobiele tv uitzendt. Een woordvoerder van Vodafone zegt daarmee dat het bedrijf niet inziet waarom het vooralsnog wholesale ethertelevisie in zou kopen. Er zijn in Nederland 5 toesteltypes in omloop die DVB-H ondersteunen

Hoewel UMTS interactieve televisie mogelijk maakt, heeft Vodafone op dat punt geen concrete plannen.

Vodafones mobiele tv werkt enkel via het HSDPA-net, een snelle uitvoering van UMTS. Er zijn een kleine 200 toesteltypen in omloop die met HSDPA overweg kunnen.

Het telecombedrijf zag de belangstelling voor mobiele televisie sterk groeien in de zomer. De woordvoerder: "Tussen juli en augustus verdubbelde het aantal kijkers. De gemiddelde kijkduur in die maand was ongeveer een half uur. Tweederde van de kijkers keek live, eenderde on demand."

Deel dit bericht

5 Reacties

Ben

"UMTS doet in kwaliteit niet onder tv-beelden via DVH-B" …. Nou dat is duidelijk iemand die het nog nooit naast elkaar heeft gezien. Op zoveel vlakken is DVB-H superieur aan UMTS. Zal er een paar noemen (naast de beeld en geluidskwaliteit): Energieverbruik en dus de tijd dat je TV kan kijken op je mobiel zonder dat je ook opeens niet meer kunt bellen waar je eigenlijk het ding voor hebt. Stabiliteit en bereik wanneer je je verplaatst. DVB-H heeft waar het is uitgerold een veel betere dekking en hapert nagenoeg niet i.t.t. een verbinding over UMTS. Veel gebruiksvriendelijker en bovendien nu gratis bij een toestel die DVB-H ondersteund.

Sjaak

'De telecomoperator zag in de zomer een verdubbeling van het aantal 'tv-kijkers' Van drie naar zes kijkers?  Cijfers graag! 

Erwin Boogert - Emerce

Wel gevraagd, niet gekregen Sjaak. Volgende week presenteert Vodafone de financiele resultaten weer. Dan probeer ik weer het onderste uit de kan voor je te halen.

Bluestrike72

DVB-H is inderdaad prachtig ALS je tenminste dekking hebt. Er is niet zo iets al een beetje dekking. Zonder zeer goede dekking werkt DVB-H gewoonweg niet. Het vreemde was dat ik van de zomer op de camping binnen een gebied van een paar vierkante meter in/rond onze caravan zowel volledige dekking als geen dekking had met DVB-H. Bij het kijken in de caravan kreeg ik continue de melding Signaal te zwak en was er niet te kijken. en om nu buiten te gaan zitten om TV te kijken, is niet echt aan te raden met onze Nederlandse zomers. Gelukkig had ik nog mijn UMTS Telefoon van Vodafone. Daarop werkt mobile TV ook met iets minder dekking. Inderdaad een mindere kwaliteit dan DVB-H maar ik had in ieder geval beeld!

Unk

DVB-H is prachtig."HSDPA Televisie" is beter. Nadeel van DVB-H is de beperkte zender keuze. (Dat waar we met 'internet televisie'/sateliet/kabel juist vanaf willen) Volgens blip.tv ( http://blip.tv/file/1296537 ) en de getoonde video daar,doet 'HSDPA televisie' zoals ze het zo mooi noemen, zeer zeker niet onder voor DVB-H.(Sterker nog, de kwaliteit is zelfs beter dan DVB-H) Willen we niet allemaal 'HSDPA televisie'? :-)- Oneindige keuze uit kanalen/materiaal- Adaptive bitrate mogelijkheden per schermgrootte Bij een HD televisie aangesloten op een N95 wil ik graag "HD HSDPA televisie" ontvangen. (HD-Ready) Dat is iets van 1280×720 bij een bitrate van 2 Mbit? Iets wat haalbaar zou moeten zijn met LTE.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond