Deel dit artikel
-

Vodafone met bellen via 4G en WiFi

Particuliere klanten kunnen komend najaar in HD-kwaliteit met elkaar gaan bellen. Althans, zo lang ze allebei op het 4G-netwerk van Vodafone zitten. Interoperabiliteit tussen mobiele aanbieders is niet spoedig te verwachten.

Bellen via 4G en WiFi verbetert de dekking binnenhuis aanzienlijk. Nu ervaart ongeveer tien procent van de klanten iedere week wel een keer dat een telefoontje wegvalt. Dat moet aanzienlijk minder worden, zegt Eben Albertyn, CTO van Vodafone Nederland.

Dankzij de lage frequentie (800 MHz) waarop 4G-bellen werkt, is het mobiele signaal beter in staat door te dringen door bouwmaterialen als beton, glas en staal.

Zakelijke klanten krijgen in de loop van 2017 betere dekking binnenshuis en HD Voice.

Slechte indoor dekking is een belangrijk argument voor consumenten om van mobiele aanbieden te wisselen.

De mobiele operator verkocht afgelopen jaren enkele duizenden femtocellen om dekking in gebouwen te verbeteren. Met de verkoop daarvan is men gestopt, al blijvend deze minimasten wel operationeel.

Nederlandse klanten van Vodafone kunnen vooralsnog enkel in Nederland 4G-bellen. Wie in het buitenland is, zou wel een VPN-verbinding op WiFi kunnen zetten naar Nederland om in het buitenland in HD te kunnen bellen. Aangezien de betere beltechniek ook in Duitsland, Engeland en Italië beschikbaar is, zullen Nederlanders dat daar ook kunnen gebruiken op termijn.

HD Voice is dataverkeer maar komt uit de balbundel van de klant, niet uit de databundel. De HD-audioconnectie vergt niet veel capaciteit, tussen de 20 en 25 kbps. Op het 3G-netwerk is dit mogelijk sinds 2014.

Vodafone Nederland had eind 2015 5,1 miljoen klanten.

KPN beloofde afgelopen week dat het begin 2017 4G-telefonie wil gaan bieden.

Foto: transformer18 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond