Vodafone publiceert eigen Whatsappkloon

Vodafone brengt een eigen variant van WhatsApp op de markt onder de naam Joyn. De techniek erachter komt uit de koker van de mobiele telecomwereld en komt na jaren van planning nu pas op de markt.

Sinds vandaag kunnen de klanten van Vodafone in Duitsland een nieuwe app downloaden naar hun Androidtoestel die WhatsApp nadoet. Gebruikers kunnen berichten, beeld en bestanden naar elkaar sturen via de mobiele datalijn.

De promotievideo, die al dateert van mei, is in het Engels en laat daarom zien dat de operator er internationale ambities mee heeft.

T-Mobile Duitsland zal niet blij zijn met Vodafone. De mobiele dochter van Deutsche Telekom wil zijn versie van Joyn volgende maand op de markt brengt en dacht de primeur te hebben.

Het ligt voor de hand, dat in de komende maanden meer operators deze app op de markt zullen brengen.

Joyn is namelijk een initiatief van de GSM Association, de mondiale branchevereniging van mobiele telecomaanbieders. Emerce kon het bestaan ervan voor het eerst melden in 2009. Toen heette het nog Rich Communications Suite of RCS. De huidige uitvoering van RCS wordt naar de markt gebracht onder de merknaam Joyn, iets dat begin dit jaar tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd bekendgemaakt.

Technisch gezien is Joyn meer dan alleen WhatsApp. Het kan ook het functioneren van iCloud, Microsoft Skydrive c.q. Google Drive naäpen, maar ook dat van diensten als Skype en Dropbox.

Het is zo ontworpen dat het zo efficiënt mogelijk de mobiele netwerken van de operators gebruikt. Het verwijt van de telecombedrijven aan bijvoorbeeld Google, Apple, WhatsApp en andere giganten, is dat hun apps de mobiele netwerken te veel belasten. Daarom vallen de netwerken soms uit en zijn er te veel storingen. Zo klonk het begin dit jaar vanaf het hoofdpodium op het Mobile World Congress in Barcelona.

Telefoonfabrikanten als HTC, Huawei, LG, Nokia, RIM, Samsung, Sony en ZTE ondersteunen Joyn.

Hoe de strijd tussen de operators en publiekslievering WhatsApp uitpakt, zal moeten blijken. De operators kunnen hun eigen werk eindeloos promoten via de reclame. En ze kunnen hun klanten erop wijzen, dat Joyn beter aansluit op de GSM-netten en dus beter en sneller kan werken.

11 Reacties

Helaas alleen voor android voorlopig hoop snel ook voor de windows phones en apple.

“Vodafone publiceert eigen Whatsappkloon”? Wat een foute titel; de titel suggereert dat Vodafone iets anders doet dan Joyn.

Betere titel: “Vodafone publiceert Whatsappkloon Joyn”

Klassieker. Te laat en niet ontwikkeld vanuit de behoefte van de klant. Wellicht dat je daar vroeger nog mee weg kon komen, maar nu niet meer. Toch jammer van al die investeringen en inspanningen. Ik had liever gehad dat ze die hadden gebruikt om hun eigen dienstverlening, access, verder te verbeteren.

Lelijke naam. Onzinnig product. Te laat. De cloud-functie snap ik even niet? Backup van telefoongegevens?

Nog sneller dan Whatsapp? Dus als een bericht via Whatsapp binnen 1,2 seconde binnenkomt, komt ie via Joyn binnen in, pak ‘m beet, 0,8 seconde?

Asjeblieft zeg. Zoals Johan terecht zegt: niet ontwikkeld vanuit de behoefte van de klant.

Henk, wil je zeggen dat Whatsapp snel berichten aflevert? Dan heb ik vast de verkeerde versie.

Ik ben benieuwd naar jullie mening over het volgende. Als operators Joyn met alle geweld toch in de markt willen zetten (bijvoorbeeld via pre-installs op nieuwe telefoons), zal dat icm massamedia en alle bijbehorende toeters en bellen nog effect kunnen sorteren? Of is het product in zijn huidige vorm niet onderscheidend genoeg?

@Erwin Ik denk dat het de operators niet gaat lukken. Gebruikers / klanten laten zich niet vertellen welke app ze moeten gebruiken. Zeker niet als die app niet gebouwd is vanuit de behoefte van een klant. Operator zijn is echt een totaal ander vak dan software ontwikkelen. Volgens mij zijn alle pogingen van operators om het tegendeel te bewijzen vooralsnog gesneuveld.

Hou ook China in de gaten. Zo heeft Tencent (veeeel groter dan Vodafone in termen van gebruikers) een app genaamd wechat geintroduceerd. Dat is whatsapp+skype+twitter+voicemailing+plaatjes, etc. Is enorm gegroeid en het voicemailen is nu al ingeburgerd in het straatbeeld.

Niet alleen operators proberen deze funtionaliteit in te vullen, Apple natuurlijk ook met imessage. Ik ben benieuwd of er cijfers zijn hoe imessage zich ontwikkeld ten opzichte van Whatsapp? Zijn ze inderdaad in staat om gebruikers naar zich toe te trekken? Vermoedelijk niet..

Is het gratis? Whatsapp kost geld tegenwoordig. Als dit gratis is zie ik wel een kans van slagen…

Ja Wim, het is gratis. Ik meen trouwens dat WA op Android (nog?) geen geld kost.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug