Deel dit artikel
-

Vodafone: vier miljoen umts-abonnees

Vodafone heeft wereldwijd ruim 4 miljoen umts-abonnees. Dat blijkt uit cijfers over de maand augustus. In juli had Vodafone er 1 miljoen minder en kwam het aantal umts-gebruikers uit op 3 miljoen. Voor het einde van het jaar hoopt Vodafone 10 miljoen umts-gebruikers te hebben.

Er zijn bijna 4 miljoen umts-toestellen van Vodafone in omloop en 400.000 umts-datakaarten. Dat aantal vertegenwoordigt circa 2 a 3 procent van het totale klantenbestand. Volgens Peter Bramford, de chief marketing officer (cmo) van Vodafone is de ARPU (de omzet per gebruiker, redactie) zo’n 24 procent hoger als die van de GPRS-gebruiker.

Volgens Ed Achterberg van Telecom Paper vallen de cijfers van Vodafone niet tegen. “Ik denk dat je die cijfers zelfs bemoedigend mag noemen. UMTS is als product natuurlijk ook nog niet zo lang op de markt. ” Achterberg schat dat er in Nederland zo’n 70 a 75.000 umts-toestellen van Vodafone in omloop zijn.

“Wat je niet moet vergeten is dat de markt nog steeds voor een belangrijk deel door toestellen wordt gedreven en niet door diensten. Vodafone heeft al aangekondigd dat er straks weer een hele nieuwe serie toestellen aankomt. Dat betekent dat er straks weer meer keuze is voor de consument en dat daardoor het aantal verkochte umts-toestellen verder zal toenemen.”

Vodafone is van plan om volgend jaar met een snellere variant van umts te komen. Die variant heet hsdpa. Het hoopt dat hsdpa het aantal gebruikers van umts verder doet toenemen. Hsdpa zorgt er met name voor dat mensen sneller afbeeldingen en filmpjes kunnen binnenhalen op hun mobiele telefoon. Achterberg denkt niet dat de telecomaanbieders zich daarop moeten verkijken. “De Nederlandse consument heeft bijvoorbeeld ook jarenlang genoegen genomen met een trage internetverbinding.”

Toevallig werd afgelopen weekeinde ook becijferd dat de twee miljardste gsm-aansluiting een feit is. Maar dat dat niet wil niet zeggen dat er nu twee miljard mensen met een mobiele telefoon rondlopen, maar wel dat er inmiddels twee miljard abonnementen en pre-paid-pakketten aan de man zijn gebracht.

Opmerkelijk is volgens Wireless Intelligence dat het 20 jaar geduurd heeft voordat er één miljard aansluitingen gerealiseerd werden en dat het maar drie jaar duurde voordat het aantal van twee miljard gehaald werd. Nokia denkt dat het nog minimaal vijf jaar duurt voordat het volgende miljard bijgeteld mag worden. Dat heeft te maken met een toenemende verzadiging. Eerder dit jaar becijferde Telecom Paper nog dat er meer mobiele toestellen in omloop zijn in Nederland dan dat er inwoners zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond