Deel dit artikel
-

Vodafone vreest monopolies glasvezelmarkt

Topman Vittorio Colao van Vodafone vreest dat zijn bedrijf het slachtoffer wordt van hernieuwde monopolies in de telecommarkt, dit keer op het gebied van glasvezelinternet: snelle, vaste lijnen.

Die zorg gaat hij deze week kenbaar maken bij eurocommissaris Neelie Kroes in Brussel. Aan de Financial Times legt hij uit dat de voormalige staatstelecombedrijven zestig tot zeventig procent van de glasvezelmarkt in handen hebben en het de concurrentie wel eens moeilijk zou kunnen willen maken.

Kroes bepaalde kort voor de zomer dat ze geen prijsplafonds gaat opleggen aan de groothandelsprijzen die eigenaren van glasvezelnetwerken mogen berekenen aan derden, zoals Vodafone. Colao vreest dat zij daar (financieel) concurrentievoordeel uit gaan halen.

Tegen de Engelse krant zegt de geboren Italiaan, die graag het publieke podium mag beklimmen om actie te voeren richting Brussel, dat hij grote batterijen advocaten zal inschakelen als Kroes’ maatregelen tot oneerlijke concurrentie dreigen te leiden.

Begin dit jaar lobbyde de topman van Vodafone voor meer spectrum. Dat geeft zijn bedrijf, en andere mobiele operators de ruimte in de lucht om meer breedbanddiensten te ontwikkelen. Zonder dat spectrum had de mobiele branche volgens hem niet de vereiste investeringen in de nieuwe generatie LTE-netwerken kunnen doen. Begin deze maand kwam de Europese Commissie over de brug http://www.emerce.nl/nieuws/neelie-kroes-geeft-europa-meer-mobiel-internet met meer ruimte in de lucht voor mobiele datasnelwegen.

Vodafone wil de komende jaren actiever worden met diensten op het vaste net. In Nederland biedt het bijvoorbeeld al een combinatie van HDTV, internettoegang en telefonie aan huishoudens met toegang tot glasvezelnetwerken.

Neelie Kroes wil voor het einde van het jaar een beleid presenteren dat randvoorwaarden schetst voor telecomtoezichthouders tot het jaar 2020.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond