Deel dit artikel
-

VodafoneZiggo moet netwerk openstellen voor derden

VodafoneZiggo moet concurrenten toelaten op zijn vaste kabelnetwerk als zij daar televisie- en vaste telefoondiensten wilen aanbieden.

Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access. Deze regulering gaat in per 1 oktober 2018.

Net als KPN wordt ook VodafoneZiggo als dominant gezien. Nieuwe toetreders tot de telecommarkt moeten of miljarden investeren in een eigen netwerk of capaciteit bij KPN inkopen. Vanaf volgende maand kunnen ze ook bij VodafoneZiggo terecht. Dat gebeurt tegen groothandelstarief, zodat ze op de retailmarkt nog met winst kunnen opereren.

Henk Don, bestuurslid ACM: “We zien dat deze twee partijen gezamenlijk dominant zijn op de markt. Daarmee zouden ze die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen. Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie.”

VodafoneZiggo moet zijn wholesaletarieven nog bekendmaken.

Tweakers meldt dat YouCa zich gereed maakt voor de eerste gesprekken tot toegang, want het wil tv-diensten kunnen aanbieden.

Volgens het besluit van de ACM gaan er nieuwe, lichtere regels gelden voor KPN. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel, toegang tot koper uitfaseren.

Foto: kesterverts (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond