Deel dit artikel
-

VodafoneZiggo stelt 5G-testlicentie beschikbaar voor experimenten in Eindhoven

VodafoneZiggo stelt zijn 3,5GHz testfrequentie voor 5G beschikbaar aan de gemeente Eindhoven voor experimenten. De gemeente, VodafoneZiggo en netwerkpartner Ericsson hebben dit vastgelegd in een intentieverklaring.

VodafoneZiggo benut 5G testfrequenties in Groningen en Utrecht, maar die in Eindhoven was tot nu toe nog niet gebruikt.

Centrale vraag van de samenwerking is: hoe kun je maatschappelijke uitdagingen in steden (zoals stijgende zorgbehoeftes of verkeersproblemen) oplossen met behulp van nieuwe technologieën?

Een concreet project in voorbereiding is Connected Ambulances, een samenwerking van VodafoneZiggo en Ericsson met Philips, GGD ambulancedienst en het Catharina Ziekenhuis in de regio. Inzet is om met supersnelle 5G-verbindingen al tijdens de rit van een ambulance ‘hulp op afstand’ te bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling.

Op de High Tech Campus Eindhoven komt een 5G-lab waar bedrijven, studenten en wetenschappers nieuwe 5G-toepassingen en prototypes kunnen testen en onderwerpen aan een praktijkproef. Hierbij zal LUMO Labs, de in Eindhoven gevestigde ‘vroege fase’ investeerder en accelerator, als partner een aanjagende rol hebben.

In het Philips Stadion van PSV zullen mogelijkheden worden onderzocht om met 5G-360-graden camera’s de verrichtingen van de voetballers te laten zien vanuit een zelfgekozen blikveld. En voor de Eindhovense poptempel Effenaar zijn plannen om een popconcert of event ook virtueel ‘live’ bij te wonen.

De ondertekening van de 5G-intentieverklaring vond plaats op de High Tech Campus in Eindhoven tijdens het werkbezoek van de Europese Commissie, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en 70 afgevaardigden van Europese steden. Deze vertegenwoordigers zagen hoe de 5G-verbintenis tussen de gemeente Eindhoven, VodafoneZiggo en Ericsson werd gesymboliseerd door een virtuele ontmoeting van de algemeen directeuren Edwin van der Sar van Ajax en Toon Gerbrands van PSV. Vanuit Amsterdam was Van der Sar als hologram in Eindhoven aanwezig om zijn opponent succes te wensen voor het topduel Ajax-PSV dit weekend. Daarbij onderstreepten zij het belang van nieuwe technologie in relatie tot de voetbalfans.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond