Deel dit artikel
-

VoetbalTV daagt ‘besluiteloos AP’ voor rechter

VoetbalTV van de KNVB en Talpa daagt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor de rechter. De toezichthouder op de privacy laat zo lang zijn eindoordeel wachten dat faillissement dreigt voor het sportieve videoplatform.

In 2017 begon VoetbalTV met het idee om langs alle voetbalvelden in Nederland hoog in een mast videocamera’s te plaatsen. Software zou automatisch samenvattingen kunnen maken, doelpunten belichten en thuisblijvers toch live beeld geven. De streams zouden gesponsord zijn, de clubs zouden delen in de inkomsten.

De Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde echter negatief over deze opzet. Een commerciële instantie kan niet zonder de nadrukkelijke toestemming van de spelers hen filmen. Kinderen onder de dertien mogen zelfs niet in beeld.

VoetbalTV laat vanochtend via een persbericht weten: “Dit oordeel aanvechten is pas mogelijk als ook de consequenties hiervan door de AP worden bekendgemaakt, maar die stap wordt al maandenlang niet gezet.”

De toezichthouder zit met een tekort aan personeel, heeft te veel zaken op zijn bordje om deze binnen de gestelde termijnen af te handelen.

Directeur Maarten Hoffer (foto) van de sportvideostreamer heeft afgelopen maanden tweederde van zijn medewerkers moeten ontslaan. “In afwachting van de eventuele consequenties van de AP, kan VoetbalTV namelijk geen nieuwe contracten afsluiten met clubs en sponsors.” Als er nog langer niets gebeurt, dan zou op uiterlijk 1 september het doek vallen.

Tot op heden hebben 150 van de ongeveer 7.500 amateurclubs voetbal in Nederland een contract met de streamer.

Bij aandeelhouder Talpa vindt een reorganisatie plaats die alle takken van de onderneming raakt. Onder hen: Jeroen de Bakker die vorige week zijn vertrek bekendmaakte en Suzanne Pronk van Talpa Social. Naast honderd vaste medewerkers verliezen ook tweehonderd mensen met flexibelere betrekkingen hun werk bij het mediabedrijf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond