Deel dit artikel
-

‘Volgende EU-boete Google deze week’

Google krijgt mogelijk deze week een nieuwe Europese boete voor misbruik van het AdSense advertentienetwerk. Dat melden bronnen aan Reuters. Google heeft 80 procent van de Europese markt voor zoekadvertenties in handen.

Het onderzoek naar Adsense is al enige tijd geleden gestart. Eurocommissaris Margrethe Vestager liet in het najaar al weten dat het onderzoek was afgerond.

Sinds 2010 kijkt de Europese Commissie al naar advertentiedienst AdSense en in het bijzonder wanneer deze verschijnen in de context van zoekresultaten op andere sites. Ook nu weer gaat het om het belemmeren van concurrerende adverteerders.

Grote websites zouden in het verleden verplicht zijn geweest om enkel advertenties via AdSense te plaatsen. Daarna werd het plaatsen van reclames van concurrerende advertenties toegestaan, maar moest nog steeds verplicht een minimumaantal advertenties van Google worden geplaatst. Concurrerende advertenties zouden niet naast die van Google geplaatst morgen worden. In 2016, het jaar waarin de EU zijn onderzoek formeel startte, stopte Google ook met die verplichting.

Google kreeg vorig jaar jaar een forse boete van 4,34 miljard euro opgelegd voor machtsmisbruik rond het besturingssysteem Android. Eerder kreeg Google een boete voor machtsmisbruik van Google Shopping van 2,42 miljard euro.

In theorie kan de Europese Commissie een boete tot 13 miljard dollar opleggen: 10 procent van de laatste wereldwijde omzet van Google-moederbedrijf Alphabet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond