Deel dit artikel
-

Volkswagen bouwt netwerk 100.000 Didi-taxi’s

VW Group gaat een wagenpark van honderdduizend taxi’s beheren voor de ‘Chinese Uber’ Didi Chuxing. De Duitsers zijn de eerste naam die bekend wordt van de partijen die lid zijn van 31 namen tellende alliantie die Didi vormt voor nieuw auto-ontwerp.

Volkswagen en Didi maken de samenwerking vermoedelijk in de loop van volgende maand officieel bekend. Het te beheren wagenpark bestaat volgens persbureau Reuters voor tachtig procent uit wagens uit de VW-stal. De partijen zullen ook samen investeren in de aanschaf van nieuwe wagens.

De deal is een eerste stapje in een groot plan van Didi om in China en daarbuiten de wereld van het personenvervoer te vernieuwen.

Vorige week maakten de Chinezen het plan bekend om zelf auto’s te ontwerpen en produceren. Daartoe richtte het een alliantie op met daarin 31 autofabrikanten. Hun hulp wordt ingeroepen omdat ze goed zijn in het ontwerpen en maken van auto’s. Didi heeft vooral kennis van vervoersbehoeftes en de verkeersstromen en beschikbaarheid van vervoer in een regio.

Uit data van de taxibemiddelaar is bijvoorbeeld bekend dat tachtig procent van de passagiers alleen reist in een taxi. Het is daarom zinloos om overwegend vier- of vijfzitters te bouwen.

De nieuw te ontwerpen voertuigen komen in eerste instantie dan wel in China op de markt, maar Didi is een internationaal werkend bedrijf. Het heeft alleen nog geen activiteiten in Europa en Noord-Amerika.

Overigens vraagt de verschuiving van het hébben van een auto naar het beschíkken over vervoer om nieuwe regels en stadsinrichting. Een proef in Boston liet namelijk zien dat er meer verkeersopstoppingen ontstaan naarmate meer mensen met Uber-achtige taxi’s rijden. Oplossingen zijn: spitstarieven, parkeerplaatsen ombouwen tot wegen en aparte rijstroken inrichten voor autonoom rijdende voertuigen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: sunmingbiz (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond