Deel dit artikel
-

Voltallige plenaire vergadering Europees Parlement stemt over mandaat herziening auteursrecht

De voltallige plenaire vergadering van het Europees Parlement zal morgen stemmen over het mandaat om de onderhandelingen over de herziening van het online auteursrecht met de lidstaten te starten.

De werkgroep Juridische Zaken is onlangs akkoord gegaan met de zogenoemde Copyright Directive met daarin het omstreden artikel over een uploadfilter. Dat uploadfilter moet voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal uploaden.

Vijftien Europarlementariërs stemden voor het uploadfilter en tien tegen, wat de verdeeldheid goed weergeeft.

Rapporteur Axel Voss had namens de werkgroep het mandaat gekregen om direct over te gaan tot onderhandelingen met de commissie, in plaats van het voorstel eerst met het hele Europees Parlement te bespreken, maar zoals verwacht is daar bezwaar tegen aangetekend. Het voorstel ligt onder vuur van burgers, maatschappelijke organisaties, academici en het bedrijfsleven. Een groep van 145 organisaties stuurde een dezer dagen nog een open brief aan het EU parlement.

Ook de European Data Protection Supervisor, de privacytoezichthouder in de Europese Unie, waarschuwt dat door de regels geen fundamentele rechten mogen worden geschonden, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

Het is belangrijk dat het mandaat niet wordt gegeven, zegt onder meer Bits of Freedom, omdat een belangrijk en controversieel wetsvoorstel als deze een goed debat verdient. Als tegen het mandaat wordt gestemd, kan het hele Europarlement nog amendementen op de concepttekst indienen.

Naast het uploadfilter is er ook nog de kwestie over korte stukjes nieuws, waarvoor een vergoeding zou moeten worden betaald. Critici wijzen op het gevaar van een verkapte linkbelasting die het complete internet ondermijnt. De Italiaanse Wikipedia ging deze week op zwart uit protest tegen de modernisering van het Europese auteursrecht.

De stemming zal naar schatting morgen rond 12.00 plaatsvinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond