Deel dit artikel
-

Vooral 112-sites verdienen wat aan Zideo

De Nederlandse videosite Zideo.nl biedt uploaders twee euro per honderd keer dat een commercial in hun filmpje is bekeken. Tot nu toe gebruiken vooral sites met videoverslagen van calamiteiten Zideo om wat bij te verdienen.

Zideo.nl betaalt uploaders twee euro per honderd keer dat een reclamespotje voor of na het filmpje wordt bekeken. Maar als dezelfde internetter op dezelfde dag meerdere Zideo-filmpjes bekijkt, krijg hij vaak maar één keer dezelfde reclame zien, waardoor het aantal views dat meetelt voor het bedrag kleiner is dan het werkelijke aantal. Uploaders kunnen de filmpjes ook op hun eigen site zetten. "De bedoeling is ook dat mensen de filmpjes verspreiden via hun online sociale netwerken", zegt mede-oprichter Bert Klandermans van Zideo.nl.

Klikfraude ondermijnd

Volgens Klandermans vloeit 60 tot 70 procent van de reclame-inkomsten terug naar de makers van het materiaal. “Tot nu toe zijn er zo'n vijfduizend filmpjes door meer dan 500 gebruikers opgestuurd.” De site begon in stilte eind vorig jaar, maar begon eind vorige maand met de marketing.

Zideo betaalt al uit als een uploader een bedrag van vijf euro heeft bereikt. Wie boven dat bedrag zit kan zelf op elk moment op de 'uitbetaal'-knop klikken. "Wij sturen dan een creditnota." Over misbruik maakt hij zich weinig zorgen. "We hebben een systeem tegen klikfraude. En natuurlijk houden we het ook zelf in de gaten."

Brandjes en ongelukken

Volgens Bert Klandermans is het Zideo-model vooral interessant voor semi-professionale videoproducenten, zoals de cameramannen die branden en ongelukken filmen. Zideo.nl schreef veel van de Nederlandse 112-sites aan die op internet in video verslag doen van calamiteiten. Volgens Klandermans publiceren een kleine twintig van die 112-sites nu filmpjes op Zideo.nl en plaatsen die door in hun eigen webpagina's. "Dat loopt aardig op. Sommige sites zeggen me dat ze via ons meer verdienen dan als ze een filmpje doorverkopen aan een van de media," zegt Klandermans.

Onder de sites zijn 112fryslan.tv, 112groningen.nl, 112regioutrecht.nl, Flitsnieuws.nl en Mediatv.nl. Andere rubrieken dan de nieuwscategorie op Zideo.nl zijn nog tamelijk leeg. Een afdeling 'erotiek' heeft Zideo bewust achterwege gelaten. De site werkt nog aan een mogelijkheid om direct per mms mobiele filmpjes op te sturen.

Onbekend bij adverteerders

Andere Nederlandse video-upload-sites zoals 123Video.nl, 1001Filmpjes.nl en Filmpjes.nl bieden nog niet hetzelfde model als Zideo. Wel geeft 1001Filmpjes uploaders de mogelijkheid om een eigen Google Adsense-code toe te voegen aan een video en zo een deel van de advertentieinkomsten rond een filmpje te ontvangen. Klandermans: "Maar bij hen is maar een deel van de Google Ads die van jou. Ons model is transparanter. De uploader krijgt nauwkeurige statistieken te zien over zijn filmpje en wat hij eraan heeft verdiend."

Ook Skoeps.nl zegt soms filmpjes van amateurs door te verkopen aan media, maar dat bedrag verschilt per keer. In tegenstelling tot Skoeps, blijft bij Zideo de uploader de eigenaar van de filmpjes, stelt Klandermans. Ook is het mogelijk eigen copyrightmeldingen in te stellen bij elk filmpje.

Veel adverteerders heeft Zideo nog niet. Op dit moment zijn het Teamplay met spotjes voor de online voetbalgame World of Soccer en Video Film Express met spotjes voor dvd's. "Adverteerders kunnen ook selecteren op de regio waar bezoekers vandaan moeten komen", zegt Klandermans (28). Hij richtte het Utrechtse videobedrijf op samen met John Nota (26).

Deel dit bericht

4 Reacties

kingjapio

Met andere woorden, als je E1000 wil verdienen, moet je video 50.000x bekeken worden. Daarnaast kan ik als bekijker niet zien hoe vaak een video bekeken wordt? Met andere woorden er kan veel gesjoemeld worden. Daarnaast wordt niet bij elk filmpje een reclame vertoond. Dus als je video 100000x bekeken is, is er misschien 1x een reclame vertoond.

eric

Bij 1001filmpjes is het 50/50 de opbrengst, de controle is uiterst simpel. Duidelijk staat op de site hoeveel views er zijn geweest, in je adsnse account hou je zelf de kliks bij… niemand kan zo sjoemelen

Bert

Indien je jouw video op Zideo zet, dan zie je precies hoeveel mensen jouw video hebben bekeken. Je wordt uitbetaald op basis van het totale aantal unieke kijkers van jouw video. Echter indien 1 persoon 1000 maal de betreffende video bekijkt zal deze maar 1 keer gelteld worden.

John

Natuurlijk zijn de hits wel zichtbaar voor de uploader. Die kan zijn of haar totale, unieke hits en de verdiensten in een mooi overzicht realtime in de gaten houden.  Voor de nieuws sites is het voordeel niet alleen geld verdienen maar ook het wegnemen van dataverkeer op hun websites

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond