Deel dit artikel
-

Vooral onderwijs gebruikt cloud

Het is vooral de onderwijssector die het meeste gebruik maakt van cloudoplossingen. Door de grote hoeveelheid branchespecifieke oplossingen die vanuit de cloud worden aangeboden, gebruikt momenteel 84 procent van de onderwijsinstellingen een cloudoplossing.

Dit blijkt uit analyse van circa 5000 interviews die Computer Profile hield met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen over het gebruik van bedrijfsapplicaties. In totaal ligt de penetratie op 41 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers), een gemiddelde stijging van 40 procent per jaar.

Het zwaartepunt in het gebruik van cloudapplicaties ligt overigens bij bedrijfslocaties met circa 200 medewerkers. Bij 100 tot 200 werknemers ligt de penetratie namelijk op 46 procent en bij locaties met 200 tot 500 medewerkers is dit percentage 43.

Momenteel geeft 62 procent van de bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van HR-software. Ongeveer een derde hiervan betreft een cloudoplossing. Daarmee ligt het percentage gebruikers van HR-software uit de cloud op een kleine 19 procent van alle locaties. In 2013 was de penetratie HR-oplossingen uit de cloud nog 11 procent. Ook office-applicaties worden steeds vaker (15 procent) uit de cloud afgenomen. Dat betreft in drie van de tien gevallen een Google-oplossing en 7 van de 10 een Microsoft-oplossing (Office 365).

Verder blijkt uit de analye dat Microsoft actief is op meerdere terreinen. Het bedrijf biedt office-applicaties, groupware/document management en CRM uit de cloud. Hierdoor is Microsoft overall gezien de meest voorkomende leverancier van cloudtoepassingen. Circa 11 procent van de bedrijfsvestigingen (met 50 of meer werknemers) gebruikt één of meerdere cloudapplicaties van Microsoft.

De nummers twee en vier op de lijst zijn beiden actief binnen het domein van HR-oplossingen. 7 procent van de locaties gebruikt een cloudtoepassing van RAET. Voor ADP, de nummer vier, zijn deze cijfers: 2 procent in 2013, 4 procent in 2014 en op dit moment is ruim 5 procent van de gebruikte toepassingen van ADP afkomstig uit de cloud. Schoolmaster, Blackboard en itslearning zijn alle drie actief in de onderwijssector waar het gebruik van cloudtoepassingen bovengemiddeld hoog is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond