Deel dit artikel
-

Vooral veel kleine veranderingen in Windows 10 Fall Creators Update

Microsoft rolt komende dinsdag 17 oktober de Windows 10 Fall Creators Update uit. Deelnemers aan het Insider programma konden de nieuwe Windows 10 versie afgelopen dagen al installeren. Wat is er nieuw?

Microsoft heeft ervoor gekozen om zijn Windows 10 systeemsoftware voor pc’s blijvend te ontwikkelen. In plaats van een heleboel veranderingen eens in de twee of drie jaar, de frequentie die het bedrijf in het verleden aanhield, wordt nu bewust gekozen voor kleine stappen. Zo kunnen gebruikers ook beter wennen aan nieuwe functies.

Windows 10 Fall Creators Update wordt de tweede grote Windows 10-update van dit jaar, en alweer de vierde voor Windows 10, ook al bevat deze update geen grote veranderingen voor het dagelijks gebruik. De Fall Creators Update is eerder een zoekplaatje geworden. Het gros van de gebruikers zal de vele tientallen kleine veranderingen niet eens opvallen.

Dat wil zeggen: tenzij je over speciale apparatuur beschikt. De nieuwe Windows kan bijvoorbeeld geheel met oogbewegingen worden bestuurd, iets dat ALS-patiënten zullen waarderen.

Ook wordt Mixed Reality ondersteund, maar daarvoor heb je speciale augmented reality-brillen nodig van onder meer Acer, ASUS, Dell, HP en Lenovo.

De naam Creators Update is ietwat ongelukkig gekozen, omdat dit suggereert dat de meeste nieuwe onderdelen betrekking hebben op de meer creatieve onderdelen van de software. Dat is maar ten dele het geval.

Onder de motorkap zou Windows Defender dankzij de integratie met de cloud een betere bescherming moeten kunnen bieden tegen ransomware en exploits. Of neem de nieuwe Game Modus. Die maakt tijdelijk gebruik van de volledige processorkracht van een pc, alsof het een Xbox game-console is.

De browser Edge is voortaan de standaard Pdf lezer van Windows 10 en je krijgt een balk met veelgebruikte websites, zoals je in Internet Explorer gewend was.

Nieuw is ook OneDrive Files On-Demand, waarmee documenten in de cloud worden opgeslagen en alleen worden gedownload als ze echt nodig hebt. Dit is handig voor wie bijvoorbeeld vaak switcht tussen desktop of laptop.

Het meest opvallende nieuwe zichtbare onderdeel is misschien wel de Personenbalk, een nieuwe locatie op de Windows 10-taakbalk, waar je je belangrijkste contacten vindt. In feite is het een soort snelkoppeling voor (Microsoft) Mail en Skype, maar de keuze beperkt zich helaas wel tot Microsoft programma’s, en dat maakt dit onderdeel nou niet heel bijzonder. De Personenbalk kun je in elk geval ook uitzetten.

Uitgesteld: Een nieuwe tijdlijn die visueel de bezigheden van de gebruiker weergeeft. Je kunt terug in de tijdlijn gaan en verder gaan met projecten waar je gebleven bent. Dit onderdeel komt samen met een Cloup Clipboard in Windows 10 Redstone 4, die begin 2018 verschijnt.

Microsoft zal de nieuwe Windows 10 via Windows Update mogelijk gefaseerd gaan uitrollen, al is de verwachting dat losse installatiebestanden wel meteen beschikbaar zullen zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond