Deel dit artikel
-

Voorlopig geen verlaagd btw-tarief voor digitale kranten

Nederland kan niet het verlaagde btw-tarief introduceren voor digitale kranten. Dat zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer. België brengt 0 procent btw in rekening op digitale abonnementen. Ook Frankrijk heeft de btw voor alle online media verlaagd, tot 2,1 procent.

Voor digitale kranten moet op dit moment 21 procent btw worden betaald, terwijl voor de papieren krant een lager tarief van 6 procent geldt.

Volgens Wiebes kent België naast het reguliere verlaagde tarief voor boeken en tijdschriften van 6 procent een afzonderlijk verlaagd tarief van 0 procent voor dag- en weekbladen. Maar het gaat daarbij om een overgangsrecht dat bij de afschaffing van de fiscale grenzen in de EU specifiek voor België is vastgelegd in de Uniewetgeving. Dat overgangsrecht geldt niet voor Nederland. ‘België mag van de btw-richtlijn een nultarief hanteren voor niet-digitale dag- en weekbladen en Nederland niet.’

De staatssecretaris van Financiën had al eerder dit jaar gereageerd op een motie om het verlaagde btw-tarief in te voeren voor digitale pdf-kranten. De staatssecretaris achtte het toen ‘zeer reëel’ dat de Europese Commissie een procedure start tegen Nederland wanneer Nederland een verlaagd btw-tarief invoert voor digitale kranten, boeken en tijdschriften.

In maart heeft het Europees Hof van Justitie nog bepaald dat een lager btw op e-boeken niet is toegestaan. De Europese Commissie had Frankrijk en Luxemburg voor het EU-hof gedaagd omdat zij e-books anders belastten.

Het downloaden van een product via internet zoals bijvoorbeeld een digitale krant, is volgens de Nederlandse wet een elektronische dienst. Voor elektronische diensten geldt het regulier btw-tarief.

Het kabinet heeft overigens wel toegezegd in Europees verband aan te dringen op aanpassing van de BTW-richtlijn op dit punt en een verlaagd btw-tarief op digitale kranten, boeken en tijdschriften mogelijk te maken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond