Deel dit artikel
-

Vouwbare smartphones en 5G trekkers van Mobile World Congress

Vouwbare smartphones zullen komende week de beursvloer van het jaarlijkse Mobile World Congress domineren. De grootste telecombeurs opent vandaag de deuren voor het grote publiek.

Of ze al meteen verkrijgbaar zijn is zeer de vraag, maar prototypes van vouwbare smartphones zullen volop te zien zijn. Nagenoeg iedere grote fabrikant is ermee bezig. Huawei toonde gisteren al een model aan de verzamelde pers. Vorige week kondigde Samsung zijn eerste vouwbare smartphone aan.

Sommige fabrikanten claimen dat de schermen zonder problemen ‘honderdduizenden keren’ zijn te vouwen. Google heeft ondersteuning voor deze schermen in Android toegezegd.

De voordelen van een opvouwbaar scherm zijn niet evident. Uitgevouwen zijn de smartphones als een soort tablet te gebruiken.

Wellicht hopen de fabrikanten met vouwbare schermen de smartphoneverkopen weer op te krikken. Het Mobile World Congress wordt gehouden in een al jaren neergaande markt. Gartner stelde vorige week dat consumenten minder snel nieuwe smartphones kopen, vooral luxe merken worden gemeden. De vraag naar smartphones voor instap- en midprice bleef sterk op alle markten, maar met de high-end smartphones gaat het niet goed.

Apple leverde het afgelopen kwartaal 64,5 miljoen verkochte iPhones, een daling van 11,8 procent. Samsung blijft marktleider met 17,3 procent, goed voor ruim 70,78 miljoen verkopen. Huawei heeft nu bijna 15 procent marktaandeel, tegen vorig jaar 10,8 procent.

Normaal trapt Samsung de beurs af met een grote persconferentie, maar in verband met het tienjarig jubileum van de Galaxy smartphones werden de nieuwste modellen woensdag in de VS gelanceerd. Sony lanceert in Barcelona wel zijn nieuwe Xperia XZ4. De meeste smartphone aankondigingen, van onder meer LG, Nokia, Alcatel en Xiaomi, waren gisteren.

Een ander belangrijk thema op de mobieltjesbeurs is 5G. De technologie was ook voorgaande jaren al aanwezig, maar komt nu snel dichterbij. Het kan echter zeker nog zeven jaar deuren voordat een kritische massa is bereikt. Naar verwachting zullen ongeveer 55 commerciële 5G-netwerken live zijn vóór het begin van 2020, het debuutjaar voor commerciële 5G-toepassingen. In Nederland rolt T-Mobile in 2020 als eerste een volledig netwerk in Den Haag uit.

Topmannen van Daimler, Cisco, HTC, Huawei en Microsoft houden de komende dagen presentaties. Satya Nadella spreekt vandaag aan het einde van de middag over kunstmatige intelligentie.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond